keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Kuluneen viikon projekteja

Tällä viikolla olen koulutellut/ vahvistanut seuraavia juttuja.

Ray aloitti rallyn mes-tehtävän "koira eteen seisomaan ja siitä peruutus". Erikseen ensin peruutusta. Pähkäilin, että miten saan sen peruuttamaan ja sitten muistin, Ray osaa takajalkatargetin. Muistuttelin ensin isomman tyynyn avulla, että takatassut pitää siirtää tyynylle. Sitten tein esteet sen molemmille sivuille ja naksautin joka kerta, kun se astui askeleen taaksepäin siirtääkseen tassut takatyynylle. Jos Ray kääntyi minusta pois päin mennäkseen nenä edellä tyynylle, ei seurannut mitään, mutta naksua ja namia kun peruutti. Ja jes, kaksi treeniä ja se alkoi peruuttaa. 
Vaihdoin takajalkatargetiksi pannulapun. Ja peruutettiin. Yhdistin myös käskyn pakki ja sain melko hyviä peruutuksia tehtyä. Otin sivulla olevat esteet pois ja nyt meillä on käytössä vain se patalappu siellä takana.

Ja toinen mikä tähän liikkeeseen liittyy on se eteeni siirtyminen, jossa ei nyt istuta vaan seisotaan. Sitä erillisenä tehtävänä. Koira, joka on koko elämänsä siirtynyt ohjaajan eteen istumaan, ei voi ihan hetkessä käsittää, että nyt pitää kuunnella käskyä ja seisoa. 

Aron on treenannut aika monen lihapullan edestä peltojälkiesine-ilmaisua. Aronilla on pitkä historia siitä, että kun se kohtaa esineen, se poimii sen suuhunsa. Joten alkusyksyllä naksuttelin sille käytöstä, mitä tehdään esineellä. Sen tulee koskettaa alaleualla esinettä samalla kun se käy maahan. Esineellä tulee pitää katse eteenpäin ja homma tulee tehdä niin, että seison koiran takana. Ja tätä juttua on hinkattu kriteeri kerrallaan paljon. Nyt sisällä se tekee jo tosi hienoja ilmaisuja. Ulkona tein maanantaina erilaisia tallattuja suoria nurmelle, missä oli ensin vain yksi esine ja sitten kahdesta kolmeen esineitä peräkkäin. Ulkona ilmaisut alkoivat jo sujua, mutta helposti nosti pään ja katseli takaa tulevaa lihapullaa, jonka yritin heittää koiran eteen. Tavoitteena on saada pian esineet peltojäljelle. Ainoa takapakki on maahan satanut lumi ;-)

Leen viikon projekteina on mm. käsitargetin vahvistaminen. Tätä olen tehnyt nyt joka päivä vähän. Toisena hommana on esineen nostaminen maasta. Ja ensi viikolla yhdistän tehtävät, jolloin lopputuloksena olisi esineen nostaminen käteen. Lee osaa nostaa maasta erilaisia esinetä ja saa palkan ylhäältä päin. Tällä palkkaussuunnalla se nappaa aika kivasti kiinni esineeseen ja lähtee nostamaan sitä ylöspäin. Olen testaillut erilaisia esineitä kuten kuulakärkikynä, tunnarikapula, lusikka, noutoesine, lapsen rukkanen. 

Ihan uusi Leen projekti on istu-käskyn ja asennon opettelu. Naksuttelen sille istu-käskyä, joissa nopeat istumiset tuottaa palkkion. Ja tässäkin palkkaan niin, että kun se istuu, se ajattelisi saavansa ylhäältä päin namin. Silloin se asettuu istumaan mukavan napakasti. Ollaan tehty tätä sisällä ja tänään ulkona läheisen koulun pihassa. Näyttää ja tuntuu hyvältä. 

Ruokakupille Lee on tehnyt maahanmenon ja siinä olemisen x määrän aikaa. Sen täytyy rauhassa maata, että saa ole hyvä-vihjeen eli luvan mennä ruokakupille. Nyt samaa tehdään istu asennosta.
 Ole hyvä-käskyyn on yhdistetty nyt muitakin elämän osa-alueita. Ulko-ovesta Lee ei saa enää ampaista, vaan sen pitää ottaa katsekontakti minuun ja seisahtua. Tajusin nimittäin maanantaina, että se vilahtaa siitä samantien paljon lupia kyselemättä. Aika pienellä sain sen ajattelemaan, että ovi aukeaa, niin siitä saa mennä vasta luvan jälkeen. Sama koskee autosta poistumista. 

Kivoja projekteja! 

Jos vielä sananen viime viikonlopusta. Oltiin Leen kanssa kannustamassa Petraa ja Raytä ykkös-kakkosluokkien kisoissa. Jari Helin oli tehnyt kakkosluokkalaisille kolme rataa, joista ensimmäisellä Petra jäi epäröimään a-esteen jälkeen ihan sekunniksi, jolloin Ray kävi loikkaamassa seuraavan esteen väärään suuntaan ja siitä hyl. 
Keskimmäinen rata oli profiililtaan vaikea ja siinä oli hankala kepeille meno. Ja juuri näillä  kepeillä ottivat 2 x 5 virheen, muuten siisti ja sievä rata. 
Sitten lähtivät viimeiselle radalle ja kannustin, että nyt ohjaa "raivolapsi asenteella". Ja se onnistui, koska tekivät nollaradan ja sijoittuivat sillä luokassa toiseksi. Ihan viimeiseen koirakkoon saakka jännitettiin, että tuleeko joku nopeampi nolla väliin, mutta ei tullut. Joten Petralle ja Raylle siirto kolmosiin!!

Treeneihin Petra leipoi maanantaina kakkua. Niillä on kyllä tosi kiva nuorten agilityn valkkuryhmä ja osaava koutsi Minna Räsänen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti