lauantai 19. lokakuuta 2019

Onnistuneita treenejä

Taas on treenattu. Toki Leellä on kuluneella viikolla ollut kaksi vapaapäivääkin, mutta muina päivinä on puuhasteltu.


Yksi onnistunut jälkitreeni tehtiin viime sunnuntaina Lihasulan maastoissa. Tallasin itse Leen jäljen  noin 400m pitkän ja jäljen teema oli harhat. Jälkeä tallatessa jätin harhan polkijalle pari merkkiä puihin ja noin 45 min myöhemmin ohjasin harhan tekijän lähtemään hiekkatieltä ja kävelemään jälkeni yli kahteen kertaan. Leelle oli suunniteltu hyvä janapaikka ja namipurkki oli valmiina janalta 10m päässä palkitsemassa oikean suunnan valintaa. Sitten keppi ennen harhoja palkitsemassa, että juuri tätä jälkeä kannattaa ajaa ja toinen keppi harhojen jälkeen.


Juuri ennen jäljen ajoa alkoi sataa, mutta se ei meitä haitannut. Jälki oli nyt tunnin vanha. Lee puhkui intoa ja teki elämänsä ensimmäisen täydellisen janan. Se laukkasi suoraan kohti janamerkkiä, nosti sen alta jäljen ja lähti oikeaan suuntaan. Löysi namikipon ja pääsin kehumaan sitä oikeasta työstä. Sitten jäljestettiin pätkä ja ekan keppi löytyi hyvin.


Ekan harhan kohdalla se meni hyvin pitkin omaa jälkeä, mutta sitä jäi vähän vaivaamaan, että mikä haju siellä oikealla onkaan ja olisi halunnut lähteä tarkistamaan sitä. Pieni kehoitus "hei jälki" ja palasi takaisin omalle jäljelle. Toisen harhan kohdalla ei näkynyt mitään reagointia, puksutti siitä yli kuin juna ja ilmaisi harhan jälkeisen kepin hyvin. Jäljen ajo kauttaaltaan oli innokasta ja motivoitunutta, mikä näkyi reippaassa jäljestystahdissa.


Näitä harhoja voisi tehdä lisää ja lisätä vaikeutta vaikka niin, että harhantekijä ottaa seuraavalla kerralla myös koiran mukaan, jolloin tulisi ekstrahyvät harhat.


Tiistaina mietittiin Pirjon kanssa esineruutua ja sitä, että miten estää juoksuhullun koiran juoksentelu siellä ja vahvistaa sitä, että ollaan heti menossa etsimään esineitä. Tehtiin hyvä esineruutu nousevaan rinteeseen ja hyvälle kohtaa, että koiran näki koko ajan. Sitten Pirjo vei Leelle kolme esinettä sinne ja kävin Leen kanssa aina hakemassa esineestä ensin hajun koira kytkettynä. Eka esine oli noin 25m päässä lähetyspaikasta ja Lee sai siitä hyvän hajun. Lähetin sen eturajalta ja Lee juoksi miljoonaa esineelle. Se meinasin jatkaa esine suussa laukkaa kohti takarajaa, mutta sain heti rääkäistyä, että hei tänne! Niin se kääntyi ja toi esineen minulle.


Sitten taas haettiin seuraavasta haju ja lähetys erikseen eturajalta. Nyt näytti toimivan, juoksi suoraan rinteeseen ja haki esineen minulle. Hyvä. Viimeinen esine oli oikeassa takakulmassa ja nyt sai laukata sen 50m esineelle, josta oli taas haettu hajuhaku. Ja hyvältä näytti. Taidetaan nyt jatkaa pari seuraavaakin ruutua tällä tavalla, josko saisi kerrottua koiralle paremmin, että esineruudun ideana on löytää mahdollisimman äkkiä esineet ja tuoda ne ohjaajalle sen sijaan, että koiran ajatus on vain laukkaamisessa ekan minuutin.


Olipas se ihmeellinen esineruutu tuumaili Lee.


Tänään kävin hallilla itsekseni treenaamassa ja kirjoitin jo kotona itselleni treenisuunnitelman. Melkein pysyin siinä....


Ensin työstin jääviä, joista liikkeestä seisominen on tosi hyvällä mallilla. Sitten istumista, mikä on vielä vaiheessa, mutta otin paljon pelkkää istu-käskyn kautta istumisia niin, että olin paikallani koiraa kohti. Sitten aivan hitaasta seuruusta istu-käsky ja jee, se onnistui. Koira jäi istumaan.


Toisena projektina oli peruuttaminen: ensin vasemmalla sivulla ja sitten edessä. Csillan oppien mukaan on tätä peruutusta tehty ja pikkuhiljaa alkaa peruutus sujua puoli-ympyrällä. Kun teen hitaasti, ehtii Lee miettiä omaa takapäätänsä ja suoristaa sitä kaarevan uran muotoisesti. Siistiä, jos saan sen oikeasti opetettua, että peruutuksessa se paikka ja suoruus on tosi tärkeää. Edessä seisten se osaakin jo aika mukavasti peruutella minusta poispäin, mutta ajatuksena oli myös palkata peruutuksen suoruudesta myös tässä harjoituksessa.


Kolmas päivän projekti oli metrinen hyppy, mitä tein tänään ihan vain yksittäisenä esteenä. Laitan metrisen keskelle kenttää ja taisimme aloittaa 70cm korkuisesta esteestä. Aina kun Lee hyppää esteen, heitän pallon sen eteen. Ja aina kun se on hypännyt esteen, nostan sitä samalla vähän. Näin saan hyppelyyn toistoja ja  homma toimii tarjoamisen kautta. Lee saa ikään kuin itse valita haluaako se hypätä. Jokaisen hypyn jälkeen lentää pallo. Tänään este kävi kaksi kertaa 90cm korkuisena, mutta laskin hyppyä aina välissä, ettei sen tarvinnut mennä maksimikorkeutta monta kertaa peräkkäin. Välillä helpompi hyppy ja sitten taas nostin. Leen mielestä tämä on tosi kiva leikki.


Hyppelyjen jälkeen käytiin juomassa ja levättiin hetki. Sitten työstettiin vielä neljättä asiaa eli rallyn merkkiä. Tokossa Lee osaa kiertää merkkiä kierrä käskyllä, mutta rallyyn opetan sille, että merkki-käskyllä tullaan pysähtymään merkin taakse ja merkki ei löydy koskaan suoraan edestä niin kuin tokossa vaan viistosti vasemalta. Toivotaan, ettei Lee sekoile nyt näiden kahden kesken, mutta tänään tein ensin pelkkää alustalle menoa, johon sanoin top-käskyn ja siihen palkka. Sitten nostin merkki-kartion alustan eteen ja sama treeni jatkui. Ja Lee osti heti treeni-idean hyvin ja sain monta onnistumista.


Sen kanssa on niin kiva puuhastella kaikkea. Mutta nyt itselläni on viikonloppu yövuoroja, joten Leelle mahdollistuu viikonloppuvapaa kaikesta treenaamisesta. Ensi viikolla sitten taas jatketaan levon jälkeen treenejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti