maanantai 6. kesäkuuta 2016

Sukua julkkikselle

Eilen sain ilahduttavan tekstiviestin Aronin siskon Pipsa-bc:n ( Frosty Field's Factorial Desing) omistajalta Annalta. Olivat käyneet erikoisjälkikokeessa, tuttavallisemmin peltojälkikokeessa ja saanet sieltä 93 pistettä. Tämä oikeutti heille FH 1 tittelin. Ihan mieletön juttu!

Ymmärtääkseni miten kova juttu oikeesti FH-koulari on, katselin pk-lehden tilastoja. Lajina erikoisjälki on yksi kaikkein vaikeimmista, jos katsotaan tuloksen tehneiden koirien onnistumisprosenttia. Vuonna 2015 erikoisjäljellä tehtiin koesuorituksia ykkösluokassa 121, sitä edeltävänä vuonna 118. Verraten ns. metsäjälkeen yritysten määrä siellä on huomattavasti suurempi, kun siellä koesuorituksia oli v. 2015 ykkösluokassa 324 ja 351 sitä edeltävänä vuotena. Kun katsotaan koesuorituksia hyväksyttyjen tulosten osalta, niin erikoisjäljellä n. 41% suorituksista päätyy tulokseen. Käytännössä siis 70 pistettä oikeuttaa siihen. Metsäjäljellä prosentti on heti isompi 55% ja bh-kokeessa mm. 87%.

Aktiviteettitilastoissa näkyy viime vuodelta (2015), että vain yksi bordercollie on tehnyt lajissa tuloksia ja tämä koirakko on tietysti monen lajin huikea kuningatar Hanna Närhi ja Tending Dafly.

Selvästikin myös lajikirjo tässä lajissa on pitkälti perinteisten pk-rotujen harteilla. 

Koiranetissä surffaamalla ilmenee, että vuonna 2014 Hanna ja Kit olivat edelleen ainoa tuloksia erikoisjäljellä tehnyt bordercolliekoirakko.Vuodelta 2013 löytyi bordercollie Jaska yhdellä koekäynnillä, mikä ei johtanut tulokseen. Vuonna 2012 koekäyntejä oli Kitin lisäksi bordercollie Demssin Quite Tenderillä ilman tulosta. Sitten tärppää: vuonna 2011 löytyy yksi hieno koekäynti Piia Viljamaalta koiran Borderiinan Elohopean käymänä ja heillä hieno FH 1-koulari siltä vuodelta. (Eli kaiken kaikkiaan bordercollie suorituksia erikoisjäljellä viimeisimpinä vuosina on todella vähän.)

Lajina erikoisjälki vaikuttaa haastavalta. Käytännössä jälki on tehty peltoalustalle, yleensä rehulle, mullalle tai sängelle. Jäljen arvosteleva tuomari kulkee koko jäljen ajan ohjaajan ja koiran läheisyydessä ja arvostelee koiran jälkityöskentelyä esineilmaisuineen. Samalla hän myös havainnoi ohjaajan toimintaa. Sääntöjä lukemalla ilmenee ykkösluokan jäljen strategiset mitat: Vieraan henkilön tekemä jälki, noin 1200 askelta, 7 suoraa, 6 kulmaa, 4 esinettä, ikä noin 180 minuuttia, harhajälki, jäljestämisaika 30 minuuttia.

Joten Anna ja Pipsa saivat itsensä historian kirjoihin kyllä tällä tuloksellaan. Sen lisäksi, että Pipsa on taitava jäljestäjä on Pipsa tottelevaisuusvalio suomessa, yhtä rallytulosta vaille rally-valio. Kisaavat vepessä ylimmässä luokassa. Ovat treenanneet agissa tiensä myös siellä ylimpään luokkaan. Ja kaiken lisäksi Pipsa on ties kuinka monen maan muotovalio. Ja kun Annaa vähäänkään tunnen, on heille jo monet suunnitelmat tällekin kaudelle. Joten Aronkin paukuttelee henkseleitään, onhan se sukua julkkikselle ;-)
Aron jäljestelee myös erilaisissa ympäristöissä ja jäljestys on niin kiehtova laji, ettei sitä kyllä voita mikään.


Onnea siskolle!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti