torstai 12. maaliskuuta 2020

Suulliset vihjeet

Maarit Hellman kävi kouluttamassa meidän rallyvalkkua viime sunnuntaina ja sain siitä taas mukavasti miettimisen aihetta. Vaikkakin Maaritin päälaji on toko, huomasi hänkin, että käyttämäni käsimerkit on vielä hosuvat tai roiskaisut, mitkä saattaa antaa Leelle vääriä vihjeitä tehtäviin tai kuumentavat sitä.  Maaritin ajatus rallytokosta olikin, että tehtävärata on ikuinen z-liike. Eli seuruun on oltava hyvää, koiran on oltava koko ajan kuulolla, että se voi toteuttaa ohjaajan antamat käskyt. Jos suullisten vihjeiden lisäksi on paljon käsimerkkejä, saattavat ne kädet häiritä sitä koiran seuruuta, joten lopputulos oli, että mitä enemmän asioita osataan vain suullisin vihjein, sen parempi on lopputulos.

Lee on paljon harjoitellut nyt tänä keväänä liikkeestä istumista ja koska me treenataan myös tokoa ja pk-tottista, en voi opettaa siihen käsimerkkiä, vaikka rally radalla se on sallittua. Ja tänään vihdoin Lee osasi tehdä peräkkäin kaikki kolme tärkeää jäävää pelkin suullisin vihjein. Aikaisemmin se saattoi kaavamaisesti toistaa istumisen vaikka sanoin seiso tai toisinpäin, jos edellisellä kerralla oli palkattu se istuminen. Rallyssa taas ollaan harjoiteltu nyt vaihtamaan puolta pelkällä takaa-vihjeellä ja karsin tästä vihjeestä nyt käsimerkit pois. Ja miten kivalta tuntuu, kun Lee vaihtaa sukkelaan puolta pelkällä vihjeellä ja voin itse keskittyä vain liikkumaan hidastamatta eteenpäin.

Maaritin koulutuksessa siis työstettiin eniten hyvää seuraamista ja kun koiran seuruu oli parhaimmillaan, se sai palkaksi tehdä jonkun pyörähdyksen tai ohjaajankierron. Seuruun on pakko olla hyvä, että suulliset vihjeet onnistuu, koira ei voi samaan aikaan miettiä radalla olevia asioita tai ympäristöä. Joten treenattiin ihan perusseuruuta suoralla, missä oli rallykylttejä. Ryhmän koirat olivat kyllä aikas kyltti-orientoituneita, sillä ne on oppineet, että kyltin kohdalla tehdään jotakin. Jos haluaa sen koiran olevan ohjaajaa kohti kuulolla, ei se voi etukäteen olettaa tätäkään. Joten tehtiin seuruuta kylttien muodostamalla suoralla. Samaan tapaan työstettiin myös seuruuta hyppy-esteen ääressä tai putken lähellä.

Tällä viikolla olen miettinyt Leen suullisia vihjeitä tai käskyjä. Niitä on paljon ja aikas hienoa on tajuta, miten paljon koirat oppivat erottamaan erilaisia asioita käskyn mukaan, toki paljon myös tilanneyhteys tai virittelyt tiettyyn lajiin tukevat vihjeiden erottelua. Kirjoittelin alle Leen vihjeet ja onhan niitä jo melkoisesti. Toki seuraa on samaa seuraamista lajista toiseen, mutta erittelin vihjeet myös lajeittan.

Leen vihjeet:
Tokossa: yhdessä, sivu, seuraa, tule, hyppy, tuo, missä ruutu, ruutuun, top, kiikii, kierrä, etsi, istu, seiso, maa, odota, sit, pidä.
Rallyssa: Liki, napa, suoraan, seis, pakki, ympäri, kierrä (ohjaaja), edestä, takaa, läpi, vasen, oikee, merkki.
Koiratanssissa: Laappa, raappa, heel, väli
Vepessä: vie, hae, tuo.
Jäljellä: edessä, jälki
Pk-tottis: tänne, kiipee, eteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti