sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Palveluskoiran viikko

Kulunut viikko on ollut Leelle mitä palveluskoiramaisin. On treenattu metsässä ja vitsit kun se on kivaa. Asetin kauden tavoitteeksi syksylle JK1 ja EK1, mutta jos ei kokeita tänä vuonna ole lainkaan, niin ainakin taidot kasvaa.

 Tällä viikolla on treenattu tietty korona-säännöt huomioiden eli terveiden ihmisten kanssa raittiissa metsässä. Pidän 2 hengen jälkitreenejä tai 4 hengen hakutreenejä erittäin pienen riskin tapahtumana. Itse korona on karmea tauti, mutta järkevän vakavasti ilman ylilyntejä siihen tulee suhtautua.

Tiistaina oltiin Sennin kanssa jälkimetsässä. Senni teki Leelle 600m pitkän jäljen kolmella kepillä. Jana oli hieno, itse jäljestys oli tosi hienoa, mutta Lee pysähtyi ekan kerran kolmannelle eli viimeiselle kepille. Se oli niin haltioissaan, että sille oli tehty jälki. Kahden kepin ylityksen annoin anteeksi.

Keskiviikkona treenattiin tottista Pirjon kanssa Kyötikkälän kentällä ja paikalla makuussa Lee on turhan kiinnostunut kaverin treeneistä. Se pysyy kyllä paikallaan, mutta elää joka solullaan toisen koiran luoksetuloja ja noutoja. Sitten kun vaihdettiin paikkoja, että Pirjon koira meni paikalla makuuseen ja Leen vuoro oli tehdä, harjoittelin vain suoria luoksetuloja. Lee tietää myös tässä, että missä se kaveri makaa ja luoksetulossa se tekee banaanin, kun yrittää mennä mahdollisimman kaukaa vieraasta koirasta. Ja tätä työstettiin niin, että tein suoraa luoksetuloa ensin tosi kaukana ja sitten tultiin aina lähemmäs. Paranee.

Tottisten jälkeen tehtiin kevään ensimmäinen esineruutu, missä Leelle on 3 esinettä valmiina 20m leveällä ja 50m syvällä kaistaleella. Esineet löytyi, mutta vähän turhaakin laukkaamista on ruudussa.

Tehtiin myös yksi jäljen nosto janalta, se meni tosi hyvin ja Lee lähti oikeaan suuntaan ilmaisten kepin noin 50m jäljestyksen jälkeen.

Torstaina käytiin Kristan ja Tykin kanssa jälkimetsässä. Nyt Leen jälki oli 500m pitkä kuudella kepillä ja kaikki kepit nousi. Vasta neljäs keppi oli ilmaisultaan sellainen mitä olen aina toivonut. Eli joku siellä keppi-ilmaisuissa ja niiden löytymisessä vielä vähän hiersi. Esineitä Lee haki ruudusta kolme ja tämä oli hyvä sekä helppo onnistunut esineruutu.

Pari päivää Lee huilaili treenien suhteen, toki vähän puuhasteltiin kotipihassa parin pikku projektin parissa. Isoin kotipihan projekti on kaukokäskyt ja niissä koiran ja ohjaajan välinen etäisyys. Työstän tämän nyt sillä tavalla kuntoon, että avoimen luokan kaukot olisivat helpot myös kokeessa, jos niihin joskus päästään.

Tänään oltiin 4 ihmisen kesken Orivedellä ja ilma oli kuin morsian. Suunnitelmana oli käydä kaikki etsintäkokeen alueet läpi ja tehtiin sellainen kauden aloituskatsaus. Ek:ssä koiran tulee tietää mitä se on menossa tekemään ja virittelyjen tärkeys nousee avainasemaan. Oli kiva päästä kokeikeilemaan, että erottaako Lee ne ja kuinka se jaksaa tehdä kaikki osat samalla treenikerralla läpi. Myös ek-kokeessa ne tehdään usein reippaaseen tahtiin peräkkäin, joten tätä on hyvä harjoitella.

Aurinko paistoi, mutta oli kyllä todella kylmä. Metsät oli jo ihan sulat, joten saatiin tallattua hieno hakuruutu, missä Lee teki vuorollaan ensin risteilyä ja kakkoskierroksella katsottiin sen rulla-ilmaisua. Päätin, että nyt ajetaan rulla sisään tähän hakujuttuun ja jätetään risteily hetkeksi vähemmälle.

Hakujen jälkeen jatkettiin esineruudulla ja siinä Lee teki elämänsä ensimmäisen kerran niin, että tuodessaan kevyttä pientä sukkaa, se sukka tippui sen suusta matkalla. Lähetin hakemaan sukan uudestaan ja taas sama. En tiedä, että eikö se muka pysty juoksemaan pikkuinen sukka suussa pudottamatta sitä vai mikä oli ongelma. Kolmannella lähetyksellä Lee joutui oikein etsimään sitä sukkaa, kun ei itsekään muistanut, että mihin se tippui. Tästä nousikin seuraavien esineruutujen teema, missä on vain yksi esine tarjolla ja tehdään tasan yhden esineen hakuja. Esine voi olla joku pikkuinen, sillä luulen, että Lee on tehnyt nyt liian paljon isoilla, helpoilla ja mehevillä esineillä.

Jälki oli Leelle päivän paras suoritus. Hieno jana ja jälki 300m kahdella kepillä. Molemmat kepit ilmaistiin hyvin ja jäljen ajo oli omasta mielestäni niin parasta. Leellä oli tosi hyvä itsevarmuus ja tahti jäljen suhteen. Tykkäsin.

Pudotettu tehtiin vähän vaikeaan ryteikköön, mutta Lee teki tämän tosi hyvin. Olin etukäteen vähän epävarma ja ajattelin, että nyt taitaa tulla liian haastava pudotettu, mutta Lee teki sen ihan loistavasti.

Viimeisenä tarkkuusruutu ja tässä Lee ei ole kyllä luonnonlahja. Sillä meni tosi pitkään esineen löytämiseen, kun sisko Kitty löysi omansa 10 sekunnin ajalla. Mietin jo, että pitääkö harjoitus keskeyttää ja helpottaa, mutta lopulta Lee löysi esineensä. Se osaa myös näytä-käskyn, jota pyysin, kun en nähnyt sitä esinettä sen jalkojen välissä. Hienosti näytti, että esine olikin lähempänä Leen kainaloa. Mutta olkoon tässä kauden tavoite erilaiset esineet ja erilaiset ruudut, joten kyllä se Leekin varmasti kehittyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti