lauantai 3. kesäkuuta 2017

Vesipelastusta

Kesä ja vepe - ihan paras yhdistelmä. 

Suurin murhe on, ettei meille löytynyt kotiseudulta ryhmää missä treenata. Yritin, mutta ei päästy tänäkään vuonna  pirkanmaan noutajien veperyhmiin. Ne vielä treenaa joka viikko Kangasalla. Ei auttanut, vaikka laitoin varhain jo vuoden alussa, että meistä ihan varmasti hyvän ryhmäläisen, mahdollisen vepekouluttajan ja kisaavan koirakon ryhmiin. 

Joten sitä on vaan pidettävä silmät ja korvat auki, mikäli vepepäiviä jossakin päin järjestetään. Elokuun lanseerien vepeleirille meillä on paikka - tottakai. Ja rakas Muuramen vepeporukka ottaa meidät siipien suojaan aina kun vaan on mahdollista. 

Joten vepekausi on hyvä aloittaa tarkastelemalla uusia sääntöjä ja avoimen luokan liikkeitä. Mitä pitää nyt opettaa? Mitä voi tehdä jo maalla, mitä pitää ottaa huomioon.....Uusissa säännöissä avo-luokan koiralla on 4 liikettä, jotka poimin screenshotteina itselleni ylös. Alkuperäinen ja kaikki liikkeet kuvina löytyy suomenlandseeryhdistys.fi sivuilta.
https://www.suomenlandseeryhdistys.fi/9

Vepe avoin luokka
1. 

Tässä liikkeessä koiralla saa olla vain yksi ohjaaja ( tai ylipäätään avoimessa saa olla vain yksi ohjaaja). Jos koira pysyy ilman pitäjää veneessä, joka ajetaan tuonne 50 metriin, niin koiraa voi ohjata rannalta. Itse päädyin kuitenkin siihen, että menen Aronin kanssa veneeseen ja tuomarin antaessa luvan lähetän sen veneen noutoon, joka on matkan varrella kohti rantaa ja koiran täytyy napata veneen köysi suuhun ja sen täytyy viedä vene rantaan porttien väliin. Käytössä on vain kolme käskyä ja jokaisesta ylimääräisestä käskystä lähtee -1 piste. Ja jos koira menee rantaan porttien ohi, on jokaisesta metristä -1 piste. Aronille käskyt olisivat mene tai vene, ehkä köyden kohdalla ota ja sitten portti, mikä tarkoittaisi, että nyt vie se vene rantaan porttien ääreen. 

2.

Tässä ollaan koiran kanssa rannassa. Pelastusrengas on valmiiksi vedessä ja siitä tulee käteeni 3 m pitkä köysi. Tuomarin käskystä annan köyden Aronin suuhun ja sanon vie. Aron lähtee viemään köyttä veneelle, joka on 30 m päässä rannasta. Metriä ennen venettä sanon pidä, mikä tarkoittaa, että köyttä ei saa sylkeä veteen ennen aikojaan, vaan siitä on pidettävä kiinni, kunnes koetoimitsija veneessä on tarttunut köyteen. Liike päättyy luovutukseen, joten koetilanteessa kehun koiraa ja kutsun sen palkalle rantaan. Treeneissä se saa aina koetoimitsijalta makkaraa ja vesilelun, mikä suussa voi uida rantaan. 

3. Ohjattu veneennouto

Tässä ollaan koiran kanssa rannassa kun kaksi venettä lähtee samaan aikaan poijuille. Koiran tulee hakea aina sille päivälle päätetty vene, joko vasen tai oikea. Helpoksi tämän liikkeen tekee, että koiran saa suunnata rannalta sen haettavan veneen suuntaan. Vaikeaksi tämän liikkeen tekee se, että veneet eivät ole suoraan edessä vaan 15m sivusuunnassa. Aron on siitä reppana, että kun se saa veneen köyden suuhunsa ja se lähtee kohti rantaa, se melkein samantien lukitsee sen lähimmän kohdan rannasta mihin se päättää mennä. Ja jos se tekee niin, on se ainakin 15 metriä sivussa porteista kun rantautuu. Joten näen jo nyt tässä kohdin meidän isoimmat pistemenetykset. Käskyissä käytän hae käskyä ja kun koira saa köyden suuhun huudan tuo. Jäljelle jää yksi käsky, jota käytän porttien väliin kohdistamiseen. 
4. 
Hukkuvan pelastaminen on kiva liike, mutta tässä koiralla on eniten uitavaa ja se tehdään kokeessa viimeisenä. Istun koiran kanssa veneessä, joka ajetaan 30m poijulle. Hukkuva on veneessä, joka on 50m poijulla. Tuomarin luvasta minun ja koiran vene lähtee liikkumaan sivusuunnassa kohti toista poijua ja meidän kohdalla hukkuva pudottautuu veneestään. Siinä on koiralla 30 sekuntia aikaa hypätä veneestä, uida hukkuvan luo ja vetää se rantaan. Kun koira ui kohti hukkuvaa, kääntyy minun veneeni ja pääsen rantaan, mistä voin ohjata koiran tuomaan hukkuvan porttien väliin. 

Kaiken kaikkiaan liikkeet on ihan mahdolliset, mutta ne vaatii toistoja ja varmuutta. Ja heti aloin miettiä, että mitä osia voin tehdä valmiiksi ilman kokonaista treeniryhmää. 

Nyt meillä on harjoiteltu köyden vientiä ensin maalla tuolissa istuvalle kohteelle. Aronilla kesti viikko, että sain sen ymmärtämään, että köyden päätä ei sylkäistä ensimmäisellä metrillä liikkeelle lähdöstä vaan se pitää viedä kohteeseen saakka. Sitten päästiin yksittäisiin vepetreeneihin ja nyt tämä köysi, minkä perässä tulee pelastusrengas, onkin Aronille vahvin liike. Se vie pelastusrenkaan oikein mukavasti veneelle. 

Sitten on työstetty porttikäskyä. Nyt jo ahdistaa ne pistemenetykset, jos se ei ui porttien eli maalilinjan väliin. Kokeessa se on vähintään 5 metrin levyinen linja riippuen tuomarista ja Aron rantautuu todella helposti porteista ohi. Koska ykköstuloksen voi saavuttaa vähintään 90 pisteellä sadasta, ei ole varaa metrittäin mennä ohi. Joten talvella tehtiin portti käskyä hallilla, vähän kotipihassa ja treenikentällä. Nyt se on viety järveen. Viritin portit metrin levyiseksi, jolloin koiran on tarkemmin sihdattava itsensä niiden välistä, toki lyhyiltä etäisyyksiltä. En tiedä tuleeko porttikäskystä toimivaa ja hahmottaako koira sitä sieltä järveltä käsin, mutta yritetään kuitenkin.

Jee, siinä on portti. 

Kaiken tämän lisäksi uimakuntoa on kohennettava, laji on rankka. Mitä parempi kunto koiralla, se helpompaa sille on uida kovassa aallokossa vetäen venettä perässä, missä on kyydissä kaksi ihmistä. Kivaa tässä on se, että Aron on lajista innoissaan ja tykkää uida. Joten jatkamme uimista, harjoituksia ja pohdintaa, että miten päästää 90 pisteeseen kolme kertaa vepekautena 2017.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti