lauantai 9. maaliskuuta 2013

Luennolla





Aron on komistus vai mitä :-)


Eilen oli Agi-liiton järjestämällä luennolla Vantaalla. Hyvää luento ja matkaseuraa sain Nevalaisen Liisasta ja Lehdon Juuliasta.
Luennon otsikko oli Koiran suorituskyky ja palautuminen, mutta valitettavasti suurista ennakko-odotuksista huolimatta en päässyt asian ytimeen.
Ensimmäinen luento oli Heli Hyytiäisen pitämä. Helin ansioluettelo oli vaikuttava (fysioterapeutti, eläinfyssari, tekee tohtorin väitöskirjaa koiran liikkumisesta jne), kertoi opiskelleensa paljon ja luento olikin sen vuoksi tosi mielenkiintoinen ja antoisa. Aiheena oli koiran liikkuminen ja biomekaniikka. Homma alkoikin teemalla Koira on luotu liikkumaan vai onko? Tätä teemaa mietittiin eri rotuerojenkin näkökulmasta. Luennon aikana käytiinkin aivan liikkumisen ytimessä. Katseltiin hidastettuja videoita koirien eri askellajeista ja tarkasteltiin niiden rakennetta. Koiran liikkumista vertailtiin ihmiseen ja hevoseen ja kyllähän koiralla on niin ainutlaatuinen tapa liikkua, että voin yhtyä Helin ajatukseen- siistiä!

Jälkimmäinen luento oli eläinlääkäri Minna Leppälän pitämä: koiran suorituskyky ja sen optimointi ja tässä petyin, vaikkakin Minna ihan hyvää asiaa puhuikin. Luvassa oli etukäteen johdanto: kuinka urheilukoiraa tulisi liikuttaa, mutta tästä ei puhuttu sanaakaan. Otaksun, että luennoitsija ei tiennyt yleisöään. Luento oli alunperin järjestetty Top teamin jäsenille ja avattu heidän lisäksi kaikelle yleisölle. Näin ollen oletan, että paikalla oli koiranohjaajia, joilla on aika korkean tason tiedot koiran hyvinvoinnista, ruokinnasta ja kouluttamisesta. Paikalla oli siis huippulla agilitaavia sekä vetolajeissa kilpailevia, joten olettaisi, että porukka on erittäin valveutunutta.
 Ensimmäinen tunti luennosta piti kuitenkin sisällään sitä, että opettakaa ne koiranne olemaan kunnolla eläinlääkärissä. Koiraa pitää oikea aikaisesti palkita ja kuultiinkin ssitten esimerkkejä, joissa koiraa palkataan koko ajan eläinlääkärin vastaanottolla, vaikka se murisee lääkärille. Kerrattiin perusasioita, kuten madotus ja rokotus on varmaan kaikilla kunnossa. Puhuttiin myös ihan hyvää filosofiaa siitä, että koira ei ole pelivälinen vaan elävä olento, jonka kanssa suhde vaikuttaa ihan kaikkeen. Kouluttajan sanoma on suunnitelmallisuudesta; jos teette jotain, on parempi että siinä on suunnitelma vaikka olisi huono suunnitelma. Eli ei mitään uutta, toki kertaus ei ole varmastikaan pahaksi kenellekään. Luennoitsijalla ei sen sijaan ollut mitään käsitystä tämän päivän agilitystä eikä pk-lajeista. Kertoi rehellisesti nähneensä agilityä vuonna keppi Helsinki horse showssa ylimääräisenä ohjelmanumerona. Pk-lajeissa muisti vain mitä -70 luvulla on tehty. Eli olisin toivonut tämän päivän syvempää tietoutta. Kouluttajan kommentit eri asioista eivät häikäisseet ja vapaa kommenntti mm. ruokinnasta: ruokitte millä ruokitte, valmisruualla tai itse kokkaamalla, kyllä koirasta näkee päälle päin saako se riittävästä kaikkea. Koiraurheilua verrattiin paljon hevospuolelle ja sieltä kuulimme paljon surkeita esimerkkejä, joita en olisi halunnut kuulla. Vaikutti, että luennoitsija itse oli turhautunut hevospuolen ongelmiin, missä ostetaan uusi hevonen jos edellinen ei ole tarpeeksi hyvä.
Luennoitsija oli kuitenkin jollain tapaa perehtynyt koiran nesteytykseen (Fitdogin tuotesuunnittelija) ja siitä tulikin hyvää asiaa. Näytepussit Fitdogin tuotteista lämmitti mieltä. Itsekin tulen kyllä jatkossa kiinnittämään huomiota siihen, että koira saa ennen urheilusuoritusta nestettä, nestetankkaus 3-8 tuntia aikaisemmin. Samoin tehokas nesteytys välittömästi( puolen tunnin sisällä) suorituksen jälkeen. Kuitenkin yleisö kyseli käytännön neuvoja koiran nesteytykseen eri lajeissa ja vastauksissa paistoi se luennoitsijan tietämättömyys.
Kotona kuitenkin oltiin puolen yön aikaan ja koirani siellä kiltisti odottivatkin :-)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti