tiistai 27. heinäkuuta 2010

tokoilua Nokialla

Tavattiin tänään Aronin kanssa Pia P. ja bordercollie Tupla Nokialla tokotreenien merkeissä. Reenailtiin heti aamusta ennen pahinta kuumuutta. Matkalla kyllä jo varmistelin Aronin kestävyyttä käyttämällä sitä ensin vähän metsässä ja siitä järven kautta autoon.

Aloitimme harjoitukset meille vieraalla nurmikentällä ja paikallamakuulla. Tämä onnistui Aronin kohdalla hyvin, meni maahan just niinkuin pitää, pysyi hyvin rauhallisena ja nousi ylös käskyn kuultuaan. Olin näkösällä ja taidan pysytellä kokeeseen asti siinä, aloitamme avoimen luokan paikkaolot heti tulevan kokeen jälkeen. Mieli nimittäin vetää kohti avointa luokkkaa äkkiä, sillä alokasluokka alkaa olla niin ällön tylsä.
Sitten Aron otti yksilöliikkeitä Tuplan reenin jälkeen. Tarkoitus oli ottaa seuraamista ja aloituksia ja olimme aivan ruudun vieressä. Aron oli katsellut jo tuplan ruutuja ja nyt kun tultiin ruudun lähelle, oli sen asenne ja katsekin lukkiutunut sinne ruutuun. Ja kun sitten sanoinkin seuraa, tulikin ääni ja tämä ei ole hyvä homma ollenkaan. Ja Aron alkoi äännellä sillä tavalla, ettei meinattu päästä juuri ollenkaan seuraamisiin tai niiden aloituksiin kiinni. Aron on ollut taas pitkän aikaa hiljaa, mutta ääni tulee, jos sen mielestä tilanteessa on ristiriita. Ja se oli nyt siinä, että koira halusi kuulla sen ruutu-käskyn ja minä sanon seuraa. Se tykkää myös seurata, mutta ristiriidasta tulee ääni. Samanlainen tilanne olisi aivan mahdollinen, jos oltaisiin vaikka hyppy-esteen edessä ja sanonkin jotain ihan muuta, luultavasti tulisi ääni. No näitä pitää vaan harjoitella ja ehkä minun pitää ottaa joka liikkeeseen joku virityssana, jolloin koira tietää mitä tehdään ja ristiriitoja saadaan vähennettyä. Ääntelystä vielä sen verran, että Kati S. opetti kesäkuussa, että ääntelystä ei saa seurata mitään, ainakaan mitään kivaa, joten nyt oli pakko purkaa Aronin päätä seurattamalla sitä toiseen suuntaan kuin ruutu on. Sitten kun päästiin seuraamaan, sain ihan mukavia pätkiä. Ihan pitkillä seuraamisosuuksilla kontakti vielä meinaa tippua, mutta tilanne on varmaankin parantunut. Käännöksissä oli jo parempi, viikonlopun vasemmalle käännösharjoituksista oli apua. Ja yksi tärkeä juttu nousi myös aloitusreenissä esiin, Aronin on vaikea pitää siinä kontaktia. Eli huomiseen reeniin tulee heti yksi hyvä idea. Kun ohjaaja kysyy onko valmis, minä vastaan on, ja sitten Aronkin kontakti onkin jo katkennut, pläh, ja yhtenä perusajatuksena meillä on, ettei liikkeelle lähdetä ilman kontaktia.

Tämän jälkeen käytiin koemaisesti vähän aloluokkaa läpi, eli liikkeestä maahanmeno, luoksetulo ja seisominen. Välissä vain suullinen kehu. Maahanmeno hyvä, luoksetulo hyvä muuten, että Aronin tassu vähän liukastui nurmella juuri askelta ennen eteenistumista ja tässä vähän törmäs sekä istui vinoon. Seisominen oli hyvä, tosin ennakoi viimeistä istumista ja istui ennen aikojaan. Uusittiin tuo loppu, joka onnistui ja siitä lelu palkka.

Tämän jälkeen nouto. Onneksi näytin tätä Pialle, kun tuntuu, että tämän noudon kanssa olen junkannut jo kauan ja sen onnistumisprosentti on sittenkin hyvin epämääräinen. Ensin noutokapula suuhun ja kiertämistä, tässä Aron ei oikein keskittynyt ja suorastaan pelleili tilanteella. Onko hommasta tullut jo siis tylsää? Sitten tehtiin yksi uusi juttu Aronille ja se oli ihan kymppi juttu. Eli Pia piti koiraa pannasta, minä poistuin kauemmaksi, annoin käskyn tuo, Pia lykkäs kapulan suuhun ja Aronhan toi. Aronin pito-ote on ollut kauan löysä, mutta tässä harjoituksessa se oikein haukkas kiinni kapulaan ja toi se todella terävästi eteeni
Näitä pitäisi nyt saada Aronille lisää, joten minun täytyy nyt tosi tarkkaan pohtia tätä juttua, että minkälaisia noutoja ja lelu palkka, että hommaan tulee saalisviettimäistä terävyyttä.

Sitten merkille. Muutama merkki, ihan ok, mutta toivoisin vauhtia tähän vähän lisää. Sitten merkin kautta ruutuun, jonne oli viety Aronin näkemättä lelu valmiiksi. Onnistui.
Sitten yksi ruutu, missä Aron on merkin takana seisomassa, itse olen puolessa välissä ja lähetän siitä Aronin ruutuun. Onnistui ja sain seis-käskyn oikeaan aikaan ja lelukin lensi Aronille ihan hyvin minun heittämäksi.
Loppuun vielä ruudun loppu-osaa. Ensi kertaa ihan käskytettynä, tosin pidin Pian käsky-sanan jälkeen pienen hetken ja sitten kutsuin Aronin seuraamaan, heti palkkaus kun tuli kohdalleni. Hyvä Aron!! Ja kiitos Pia neuvoista ja seurasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti