sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Kana-areenalla

Tämä päivä meni oikein kivoissa reenimeiningeissä Kana-areenalla. Ulkona pakkasta -15 eteenpäin ja siellä sisällä kelpasi kyllä. Kiitos Riikka, Jari, Anna ja Hanna H. kivasta päivästä.

Olin etukäteen kirjoittanut ylös mitä kaikkea meidän pitää harjoitella. Nämä kaikki tuli tehtyä ja lisäksi vähän agilityäkin. Joten kirjoitan alle mitä suunnittelin ja miten se toteutui:
-hyppyreeni:
Aloitettiin neljän vai oliko niitä viisi- esteen jumppasarjalla. Aron se jostakin syystä yritti ensimmäisellä kierroksella oikoa eikä hypännyt heti suoraan koko sarjaa. Kun onnistumisen kautta päästiin vauhtiin, oli hyppely jo tokalla kierroksella oikein mukavaa. Kolmannella kierroksella vika este oli toko-este ja korkeutta varmaan 70cm. Tälle vikalle esteelle väli oli vähän pidempi. Tässä autoin koiraa vielä hetkeä ennen hyppyä sanomalla selkeän hyppy-käskyn, ettei koira vaan yrittäkkään kiertää estettä. No ei kiertänyt ei, mutta lähti kerran hyppyyn käskysanastani ja hyppäsi aivan päin estettä. Siis niin suoraan päin estettä, ettein voinut käsittää, että mitä se teki. Este hajosi palasiksi ja Aron jäi roikkumaan sen raameihin. Järkyttävää. Mutta elämä jatkui ja este koottiin uusiksi ja mentiin koko sarja kahteen kertaan onnistuen, nyt vain minä olin hiljaa enkä häirinnyt koiraa käskysanallani vaan se sai itse keskittyä katsomaan kohtaa, mistä hypätä.
- ruudun loppuosa:
Aron lepäsi ruudussa ja Hanna huuteli käskyjä sekä kertoi, milloin kannattaa palkata. Onneksi otin tämän harjoituslistalle, sillä vaikeeta oli. Aron nousi peppu ylös monta kertaa ja pari kertaa se ihan lähtikin. Toki monta kertaa pääsin myös palkkaaman sen ruudussa pysymisestä. Sain kuitenkin Hannalta paljon ohjeita tämän osan reenaamiseen ja nytkin epäkohtia ilmeni. Ensinnäkin liikkurin mukaan meneminen, itse alan hiljentää ennen ruutua ja ruutuunhan kävellään jos liikkuri niin sanoo. Mutta minäpä en voinut kävellä. No tästä tuli palautetta. Sitten ruutuun ei jätetä koiraa niinkuin paikkamakuuseen, vaan lyhyeltä matkalta esim. ruutuun meno ja siitä seis ja maa. Näissäkin pitäisi olla tarkkana, että koira saadaan siihen ihannekohtaan makaamaan, ei pitäisi hyväksyä sen makaamista ruudun ei toivotussa kohdassa, kuten tänään hyväksyin. Hommaa voi myös harjoitella ilman ruutumerkkejä ja itse hokea ääneen käsky. Ja jos koira lähtee ruudusta, niin selkeämpi palaute, että koira erottaa sen, ettei sen missään tapauksessa toivota tulevan pois sieltä ruudusta omin aloittein.
- liikkeestä istuminen
Tässä on jumitus. Otin sitä verryttelyvaiheessa itsekseni ja erittäin mielellään Aron tekee seiso-liikkeen. No tätä hinkkasin itsekseni monta kertaa. Sitten päivän lopussa tehtiin liike kokeenomaisesti ja videoitiinkin vielä. Ja ainakin kolme kertaa Aron jäi seisomaan. No sitä sitten raati mietti, että mikä tässä mättää. Huoh!! Ilmeisesti istu-käsky tulee seuraavan kuukauden eniten treenatuimmaksi jääväksi.

-evl jättöjen alut ja loput paikallaololiikkeissä
Nämä taisivat ollakin päivän ainoat missä me onnistuttiin. Syy onnistumiseen oli selkeästi se, että olin miettinyt pitkään ja hartaasi, että miten nämä ei olisi niin vaikeat. Palasin ajatuksissani ihan alkutaipaleelle ja palkkasin koiraa ryhmäliikkeessä kun se teki oikein. Eli kun viereinen koira sai maahanmenokäskyn, palkitsin Aronin makupalalla, kun se piti oman asentonsa eikä tehnyt viereisen käskystä mitään. Ja kun se kävi maahan liikkurin ollessa meidän kohdalla, palkitsin sen heti namilla. Ja kun se pysyi maassa ja odotti sitä "jätetään koira"-kohtaa palkitsin sen siitä. Joten meidän paikkamakuu kaikkine alkuine ja loppuineen sekä paikka istuminen onnistui kerrankin kaikin osin. Kävin jopa paikka istumisen lopussa piilossa. Tähän asti olen itse jumittunut siihen, etten uskalla mennä istumisen aikana piiloon. No nyt kynnys on ylitetty.

-tunnari halli ja häiriö-olosuhteissa
Voi surkeus, tämä oli tänään niin vaikeeta. Ensimmäisen tunnarin tein itsekseni ja tässä Aron vielä onnistui. Toki sitä piti harjoitella, että joku muu vie kapulat ja nyt ei pystynytkään haistelemaan vaan sortui napsimaan vaan jonkun. Vieressä Hanna teki idaria ja siinä Hannan koira sai suullista palautetta ääntelystä ja tästä Aron otti häiriötä. Eli ei haistellut kapuloita tai lähti kapuloille varovasti ja toisesta etsi-sanasta. Joten odotin, että tilanne hallissa vähän rauhoittuu ja sitten uudestaan. Suoritukset parani kerta kerralta, toki uusin liikettä eri suuntiin. Kaksi viimeistä tunnaria tehtiin Hannan kapuloilla, kun omat loppui. Näissä Aron ensimmäisellä kerralla sortui vähän maistelemaan kapuloita. Huomasi kyllä koirasta, että hajun tunnistaminen oli vaikeampaa näissä vieraissa kapuloissa. Uusittiin vielä kerran Hannan kapuloilla ja nyt Aron teki hyvän tunnarin, se nimittäin haisteli kaikkia pitkään ja tarkasti ja päätyi omaan. Toivottavasti se oppi tästä edes jotain. Eli kokemusta ja itsetunnon vahvistamista vaaditaan vielä paljon, että tästä voi suoriutua. Lisäksi Hanna teki omalla Kitillään hauskan tunnariharjoituksen, missä tunnarit oli hyppysarjan takana. Ensin Kitin piti hakea vain yksi oma tunnari ja sen kanssa vaadittiin napakkaa pito-otetta. Sitten siihen liitettiin tämä tunnistamisosuus. Eli ensin virettä nostava hyppely, siihen tunnari ja kun oma löytyi, piti hypellä sarja takaisin tunnaria purematta. Ja näytti muuten hyvältä. Ihanaa, kun jotkut osaa!
-kaukoja:
Näitä otin itsekseni ja kaikki muu tuntui hyvältä paitsi taka-käsky. Tämä on näistä kaukojen käskyistä uusin eikä nyt toiminut kaukaa ja häiriössä. Muuten otin pitkältä matkalta (15m) yksittäisiä siirtoja ja näissä kehun jälkeen pallopalkka. Sitten muutamia kahden tai kolmen asennon siirtymiä vähän lyhyemmältä matkalta (5m). Aronin mielentila oli kiva näissä. Keskittyy kivasti.
-vieras metelli kiertoleikkinä
Tässä olisi itse pitänyt tehdä huolellisemmin, Aronin pito-ote oli löysä kapulassa. Ja Aron ei tajunnut kierrettävien kohteiden leikkiäni. Kotipihassa tehtiin joskus sellaista kolmiota, jossa piti kiertää ensin vasen tötterö ja sieltä suunnata oikealle ja sitten vasta laukata minua kohti. Nyt meni haukkumiseksi, kun Aron ei tajunnut mitä tarkoitin.
-hyppynoutoja ja vino heitto-treeni
Tätä tehtiin Riikan kanssa toko-hypyllä. Makupalalautanen meni välillä vasemmalle tai sitten törkeesti oikealle. Aron oli pätevä näissä, sillä se tuli joka kerta aina hypyn kautta takaisin, vaikka este ei ollut sen linjalla. Sitten tehtiin vielä kaksi kertaa kapulan kanssa ja näissäkin hyvä.

Alkuperäisen suunnitelman lisäksi reenattiin myös näitä:
-voi-luokan seuraaminen videoituna ja liikkuroituna.
Tässä tuli muutamia virheitä, mutta Aron paransi loppua kohti. Eli muutaman kerran taisi kontakti katketa muistaakseni jotakin seinää kohti kävellessä tai oliko aglityputken kohdalla. Kaksi askelta taaksepäin meni huonosti, koska taisin lähteä väärällä jalalla taaksepäin ja koira ei heti tajunnut mitä nyt tapahtuu. Juoksuosuuksilla oli tosi hyvä ja taisi olla myös hitaassa kävelyssä. Riikalla ja Jarilla on tämä videoituna, jos myöhemmin näkee, että mitä pitää parantaa. Tein koko rimpsun vain yhdellä seuraa-käskyllä, koska pelkään sitä ääntelyä. Aron seurasi kyllä paremmin mitä odotin, sillä edistäminenkin kuuluu sen juttuihin. Nyt ei tainnut olla paha?

-pk-paikkamakuuta
Aron makasi rauhassa, itse olin koiraan selin ja Loisto teki omia treenejään. Onnistui! Ei noussut kertaakaan. Oikealla tiellä siis ollaan.

Ja agilityn puomia tehtiin Annan kanssa, lähinnä kaipasin tukea ja ajatuksia kontaktien ottamiseen ja näitä sainkin. Kiitos Anna, mun agilitysupport tukihenkilö :-)Lisäksi katsottiin yhdessä muutamia ohjaustreenejä hypyillä. Nämä meni kyllä tänään yli ajatusten Aronilla sekä minulla.

Joten melko paljon tehtiin ja Aron nukkuu parhaillaan. Moni liike on vielä niin vaiheessa että huh huh ja voi-luokka meillä niin kaukana. Onneksi ei ole mitään koetta tyrkyllä ja työmaa tässä jatkuu, iloisella mielellä kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti