maanantai 10. syyskuuta 2012

Fyssarikäynti

Aronin edellisestä fyssarikäynnistä oli jo turhan pitkä aika, mutta onneksi päästiin viimeinkin tänään. Tiesin, että kova käyttö on pakko näkyä jossakin. Ollaan viimeisen kuukauden aikana hypelty esteitä varmaan enemmän kuin koskaan, niin agin kuin pk-esteen merkeissä. Ja vaikka kuinka aina lämmiteltäisiin, jäähdyteltäisiin ja käytettään back on trakkia, tiedän, ettei se silti riitä. Ulospäin ei Aronin liikkeissä näy mitään, mutta Kirsi kysyi heti, että miksi Aron on nuollut ranteitaan etujaloissa. Esitti kysymyksen, että onko jossain jumia, mikä mahdollisesti vaivaa näin.

Ja olihan siellä jumia, selässä oli muutama oikein arka kohta, joista Aron pomppas heti pystyyn. Kirsi fyssarimme pehmitti näitä pitkään ja varovasti ja lopulta ne heltisivät. Selän oikealla puolen oli enemmän tätä jumia, vasen puoli oli paljon helpompi. Samoin jotakin kireyttä löytyi etupäästä, mutta niskaa en ollut saanut jumiin,vaikka kapulapitotreeniä on tehty enemmän viime viikolla kuin koskaan. Vasta nyt eilen Aron pystyi pitämään 650g kapulaa hampaissaan niin, ettei se putoa kurkkuun ja silti pitämään nenäänsä kohti taivasta. Olen jaksanut ihmetellä, miten ihmeessä en heti tajunnut miten vaikea tämä liike on Aronille. Kiloista tai kaksi kiloista ei ole vielä treenattu, yritän saada nyt 650 g kapulan pidon tällä viikolla vahvaksi. Tosin niskan ja leuan lihakset ei kai kehity vielä viikossa, niidenhän voimaa tähän hommaan kaivataan.

Toki kyselin Kirsiltä taas kaikenlaista, kuten mikä vaikuttaa koiran sisäisiin lihaksiin? Näitä sisäisiä lihaksia tarvitaan keskivartalon hallintaan ja taas keskivartalon hallintaa tarvitaan pk-esteen hypyssä. Jos koira ei hallitse keskivartaloaan, ei se hallitse ilmeisesti selkäänsä eikä takajalkojaan, kaikilla näillä on yhteinen sävel. Aronilla on tällä hetkellä suht hyvässä kunnossa nämä sisäiset lihakset. Parhain keino testata niitä, on nostaa etujalka ja takajalka ristikkäin ilmaan. Jos koira huojuu valtavasti, on sisäisten lihasten tila huono. Mitä vakaampi ote koiralla tässä kohtaa, sen parempi sisäisten lihasten tilanne. Kirsi kertoi, että oli juuri tehty tutkimus koirasta, jota oli seisotettu tasapainopallon päällä 1 kk 15 min päivässä. Tämän kuukauden jälkeen oli tutkittu ultraäänellä koiran selän seudulla olevia sisäisiä lihaksia ja oli todettu, että yhdessä kuukaudessa sisäinen lihas oli kasvanut 10-30%. Eli tasapainoilun ja kehonhallinnan tulos. Kukaan normikoira ei pystyisi tekemään tuota 15 min päivässä, ehkä 2-3 min sanoi Kirsi, mutta tutkimusta varten joku on joutunut uhriksi, koska tulosta on pitänyt saada. Joten kehonhallintaa ja tasapainoilua kannattaisi tehdä, tekis niin mieli ostaa sellainen tasapainotyyny.

Aron on viime viikolla harjoitellut myös naksutemppua, jossa pupu-asento pitää ottaa ns. kaukokäskynä. Vaatii selänhallintaa että nousee istumaan takapäänsä päälle ja pitää asentonsa hetken. Aron tykkää kuin hullu puurosta näistä temppuhetkistä, mutta pupu-temppu ei ole sille mitenkään helppo. Välillä se ponkaisee itsensä takajaloilla ylös ilmaan enkä halua nyt mitään ylöspäin pomppua vaan sellaisen hauskan pupu-asennon. Selvästi kuitenkin huomaa, miten se harjoittelun myötä pystyy pitämään asennon puoli sekuntia aina pidempään. Pitäsi enemmänkin suunnitella näitä kehonhallintatemppuja, sillä itse joutuu niissä miettimään miten koira oppii juuri sen mitä haen ja koirasta on taas kiva oppia.

Mutta sellainen opettavainen käynti tänään Kirsi Piispasen luona. Aron sai huilata loppupäivän ja Elviksen kanssa käytiin kevyellä pyöräilylenkillä. Kumpikin odottaa jo iltaruokaansa, joten parempi lopettaa blokkaaminen tältä päivältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti