keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Jälki

Tänään olin lähdössä koirien kanssa metsälenkille, kun tajusin, että lunta ei ole vieläkään maassa joten voisin tehdä samalla Aronille jonkinlaisen jäljen.
Vaikka kuvittelin, että ehdin oikein hyvin ennen pimeää, on järkyttävä huomata jo klo 16 olevan hämärä. Tämän vuoksi jälki ei ihan vanhentunut sinne 1½ tuntiin, koska oli ehdittävä äkkiä. Ja ihan järkyttävää se olikin, hämärässä/pimeässä metsässä pysyä koiran perässä.
Jälkikaavio näytti tältä.

Janan tein mielestäni oikein helpoksi, jos koira kääntyisi takajäljelle, olisi siellä epämiellyttävä ryteikkö ja lyhyt matka takaisin tielle, ja suunnittelin hommaa niin, että koira lähtee luonnollisesti oikeaan suuntaan. Toisin kävi ja Aron teki oikein täydellisen takajäljen. Voi huokaus, päästin liinan irti enkä sanonut mitään, annoin sen räpistellä siellä ryteikössä ja kävelin itse janaa pitkin takaisin tielle. Suoraa se osasi edetä janalla, mutta eipä auttanut. Kohtasimme siis Aronin kanssa tiellä ja lähetin sen uudestaan janalla, nyt teki hyvin ja luonnollista reittä jäljestys alkoi.
Eka keppi nousi hyvin. Jee! Hämärässä huomasin vain liinan löysentyvän ja tiesin, että koira on kepillä. Sitten mentiin kahden kepin yli, ei mitään hajua kävelinkö itse niiden yli, mutta alkumatkassa oli terävää kulmaa ainakin kolmannessa ei-ihan terävässä kulmassa Aron hukkasi jäljen ja teki ison ringin hakiessaan sitä, jonnekin tänne ne kaksi keppiä jäi. Jälkikaaviossa näkyy hyvin yksi tosi terävä kulma, tämän Aron teki hyvin, ilmeisesti siksi, että ongelmaa oli ollut juuri sitä edeltävässä kulmassa ja nyt oli tarkempi. Neloskeppi nousi hyvin ja samoin viimeinen vitoskeppi. Kepit olivat melko pienet, joten 3/5 kepin nosto ihan ok, tosin kaikkihan ne täytyisi löytää.
Itse jäljen ajo oli loistavaa ja motivoitunutta, ei menty hullunvauhtia, mutta ei tuollaisissa pimeissä jäljissä ole kyllä mitään järkeä.

Seuraavaksi kevääksi pitäisi keksiä:
-miten opetan koiran nostamaan jäljen oikeaan suuntaan janalla?
-miten saan sen "keppi-imuriksi" eli kaikki kepit nousee?

Vaikeita juttuja, erityisesti tuo takajälki, koska Aron oikein täpäkästi pyrkii sinne.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti