sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kana-areenalla

Kävin tekemässä ensimmäisen kouluttajan keikan :-) Kana-areenalla vietti tämän kennelin kasvatit pentupäivää ja minun osuuteni oli vetää tokoaiheista juttua näille puolivuotiaille pentusille. Parin tunnin sessio hurahti kuin siivillä. Ajatuksenani oli tarjota näille pennuille joitakin ihan perustreenijuttuja, joita voi tehdä lajista riippumatta. Minulla ei ole toisten kouluttamisesta juuri minkäänlaista kokemusta, mutta hyvin on vielä muistissa oman pennun koulutus ja monet jutut, joista on ollut meillä suuresti hyötyä. Toivotaan, että nämä koirakot jotakin sitten hyötyivät tästä. Tehtiin paikalla-oloja, luoksetuloja, kohteen kiertämistä ja kontaktitreeniä. Ihania nuo pennut, mutta myös haasteellisia. Moni pentu olisi rallatellut yksin lelunsa kanssa ja yksi koirakko osasi ilmeisesti tämän ongelman vuoksi tehdä todella taitavaa kahden lelun leikkiä, missä koira ei päässyt missä kohtaan olemaan ns. johtaja tuossa hommassa. Lisäksi luoksetuloissa pari pentua huusi kurkku suorana ohjaajan perään, tässä piti olla tarkkana, ettei tuota vahvisteta, vähennettiin ohjaajan ja koiran etäisyyttä ja kutsuttiin pennun ollessa hiljaa. Yksi näistä pennuista teki jo alokasluokan luoksetulon, näytti hyvin pätevältä.

Koulutuskeikan jälkeen alkoi oma treeniaika, johon Anna ajoi seuraksi kera Nellin ja Pipsan. Anna on niin parasta treeniseuraa.

Aron teki ensin kisamaisen osuuden, liikkeinä luoksetulo, kaukot ja tunnari kisamaisesti. Ei olla tehty kokonaisia liikkeitä aikohin ja huomasin, että niitä pitää tehdä kyllä säännöllisemmin. Ensin luoksetulo, jossa Aron ei tullut hyvällä vauhdilla stoppiin, ennakoi selvästi ja annoin mennä sen vähän yli ekan merkin, ennen kuin annoin käskyn, parani loppukohti ja maasta eteenistumaan oli paras, tässä laukkasi.
Sitten jatkettiin kaukoihin, jostain syystä kyttäsi tässä luoksetulon merkkejä ja perusasentoa oli vaikea saada suoraksi, liike alkoi ja jäi sitten vinoon maahan makaamaan. Itse kaukot oli minun mielestä hyvät, teki just niinkuin ollaan nyt koko viikko hinkattu, kaikki vaihdot ok. Tämän jälkeen jatkettiin tunnariin. En tiedä pettyikö Aron näiden kaukojen jälkeen siihen, että tuli vain sosiaalinen palkka (tein aika rauhauhallisen sellaisen) sillä hyvän perusasennon ottaminen tuotti vaikeuksia, jotakin häröilyä oli. Tästä lähti kapularivistölle hyvin ja näytti tekevän hyvin töitä, haisteli koko rivin ensin ja takaisin tullessa nappasi väärän, sen oman viereisen. Voi höh. Kapulan luovutuksen jälkeen pähkäilin hetken, että pitääkö nyt palkata ja Anna sanoi, että olinhan etukäteen päättänyt palkata tästä, koska koira kuitenkin yritti ja kisainen treeni alla. Koira sai siis pallon. Tämän jälkeen tehtiin uusi tunnari vähän eri suunnasta uudestaan ja nyt onnistui. Mitä tästä siis opimme? Palkattomuutta pitänee harjoitella joka viikko, ettei koiran tarvitse pettyä. Anna myös sanoi, että kaikki meidän perusasennot olivat olleet aloituksissa vinoja, hyvä kun huomasi, sillä itse en huomannut. Selkeämmin on siis vaan treenattava, onneksi meillä on tulevan talven treeniporukat sovittuna ja tänään jatketaan illalla maneesilla, kun mennään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Tavesin maneesiporukan treeneihin.

No tokoilut jatkui Kana-areenalla. Aron jatkoi seuraamisella, tässä oli aluksi hakemista, Aronin ääntelyä oli vaikea kuunnella, kun Nelli ja Pipsa piippasivat myös, eli kuka piippaa? Namiavulla päästiin seuraamisessa alkuun ja saatiin hyviä pätkiä aikaiseksi. Sitten leviteltiin leluja, merkkejä sun muuta ja olipas vaikeeta. Kun Aronin kontakti tippuu, on sen tosi vaikea nostaa silmänsä pois esim. ihanasta eteenmenopallosta. Mutta kun se pitää tämän jälkeen kontaktia, se ei sitä enää tiputtanut. Taas tehtiin paljon hyviä pätkiä seuruuta. Anna ja Nelli myös häiriköivät lisää leikkimmällä siinä vieressä meidän leluilla.

Lopuksi agilityä. Mielessäni oli, että haluan tehdä sitä kolmen hypyn treeniä, missä oma linja on suoraan eteenpäin ja koira lähetetään siinä sivulla hypylle, vedetään välistä ja taas hypylle jne. Ja kun se niin himputin vaikeeta. Anna näki vaikeuteni ja tein treeniä Nellillä, Pipsalla ja Aronilla. Kun tuli paljon toistoja, sain vähän siitä kiinni, miten nopeasti mun pitää juosta ja toimia. Aronin kanssa mun käskyt on koko ajan myöhässä eikä se anna niitä anteeksi niinkuin osaavat koirat Nelli ja Pipsa. Anna sanoi, että Aron myös sikailee, se ei halua kääntyä ohjaukseni mukaan vaan vähän jyrää omaa reittiään. Miljonan toiston jälkeen alkoi toimia ja Aronin kääntyi. Tätä lisää. Lopuksi katsottiin puomin kontaktia, Aron jää hyvin kontaktille vaikka juoksen itse eteenpäin, mutta se oli vaikeaa, että tulen itse hitaasti perässä, siinä tilanteessa 2on-off kontaktin tekeminen ei vielä suju.

Kaiken kaikkiaan aika kanalassa meni ihan vauhdilla, mulla olis ollut vielä niin paljon treenattavaa.....Kiitos Anna kaikesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti