torstai 5. toukokuuta 2016

Eläinlääkärireissua

Elviksellä on hyvä vuoden aloitus takanaan. Se on ollut erittäin virkeä, turkki on alkanut kasvaa ja kynnet vaikuttavat vahvoilta. Kunnes viime viikolla tassuja kuivatessa se ulahti. Tein kynsitarkistuksen ja vasemman etutassun kannuskynsi näytti oudolta. Se oli juurestaan niin kipeä, ettei sitä voinut tutkia. Onneksi saatiin pian aika Elviksen omalle lääkärille Noora Naaralaiselle Reviiriin. Huolena oli, että alkaako slo tehdä paluutaan?

Elviksellä on siis kahteen kertaan poistettu kynsien kuoret. Ensimmäisellä kerralla slo aiheutti märkäisen tulehduksen jokaiseen kynsivallin juureen, toisella kertaa kynsien kuoret vain kuivuivat irti nousten pystyyn ja siten aiheuttaen kipua. Toimenpiteenä on se on radikaali, mutta kun kynsien kuoret poistetaan, saadaan sairaudelle pysäytys. Olen kuullut joistakin slo-koirista, että eläinlääkärissä käydään tiheästi ja aina joku kynsi on irtoamassa. Kärsimys näin ollen on jatkuvasti läsnä. Meillä tauti on nyt kahdesti ollut päällä lähes joka ikisessä kynnessä, jonka vuoksi kertapoistolla on saatu tilanne heti hallintaan. Myös itse olen harjaantunut hoitamaan noita tassuja ja tekemään tassusidoksia, jos nyt jotain positiivista tulisi miettiä.
 
Kuva siitä ensimmäisestä kerrasta
Ja pari viikkoa myöhemmin, näillä tassuilla pystyi kulkemaan jo sisällä ilman suojausta.

Kahden ensimmäisen vikon aikana kynsien ytimet kuivuvat ja eivät sillä tavalla ole enää kipeät. Herkät ne ytimet on, jolloin soratiet tai metsälenkit on poissuljettuja. 

Ja toinen kerta, kuoret ikään kuin kuivuvat pois.



Nyt on vuosi takana edellisestä poistosta ja tilalle on kasvaneet uuden hyvät kynnet. 

 Elvis tunnisti Nooran äänen vastaanotolla, heilutti sille kovasti häntää kiiveten syliin ja supisten, että eihän katsota mun kynsiä? Laitettiin Elvis unille, että sitä voitiin tutkia tarkemmin.

Tässä hetkeä ennen. Yhtään mua ei nukuta, minuutin päästä täysi uni sitten tulikin.

Tutkimusten ja toimenpiteen jälkeen Noora jutteli näin. Kannuskynsi oli murtunut juurestaan ja aihiostaan. Se siis poistettiin. Mietittiin onko oireilun taustalla slo, mutta vamma vaikutti traumalta. Elvis on metsälenkeillä todella vauhdikas "koheli" mutta en muista mitään kertaa, että se olisi saanut jostakin osumaa. Noora kävi kaikki kynnet huolella läpi, sanoi, että ne on todella tiiviisti kiinni. Nukutuksessa kynnet leikattiin (Elvis vapisee henkensä edestä nähdessään kynsisakset) ja kynsien juuret pestiin Malasebilla. Kynsien juurissa oli hiivaa, mutta vuosi sitten huomasin, että jos niitä yrittää pestä Malasebilla pari kertaa viikossa, ärsyyntyy iho tassuissa ja itse kynnet taas kuivuvat liikaa. Joten olen pitänyt maltillista linjaa tässä.

Elvis heräilee toimenpiteen jälkeen. Ringeri tippuu (samaa tiputan ihmisille töissä) ja toimivan oloinen tippalaskuri oli käytössä (sh-opiskelija luonnollisesti kiinnitti katseensa heti näihin).

Nyt sovittiin, ettei Elvis lähde enää kolmannelle kynsien poistokierrokselle. Onneksi nyt ei ole edes tarvetta, mutta hoitolinjaus on hyvä asia. Tehostetaan nyt Elvistä ja valmistaudutaan slo:ta vastaan. Nyt aluksi Elviksellä menee viikon ajan vatsahappojen salpaaja ja Rimadyl kipuun pari päivää toimeen piteen jälkeen. Sitten aloitan kortisonin ja ääreisverenkiertoa tehostavan lääkkeen. Omega 3 tehostetaan, biotiini menee ja uutena E-vitamiini liuos. Seurailen kynsiä nyt pari kertaa viikossa ja heti yhteys Nooraan, jos jotakin tulee. Varsinaista antibioottia ei nyt ole päällä, huuhtelen kannuskynnen juuren päivittäin laimealla betadinella. Tosin se on kipeä ja se on siinä rajalla, että tulisiko ab-aloittaa, mutta  annan sille nyt vielä päivän aikaa. Nyt tassussa puhtaat sidokset betadinehuuhtelujen jälkeen ja Bacibact-rasvaa taitoksessa estämässä kiinnikuivista ja hoitamassa kynnen juurta.

Elvis oli ilmoittautunut kahteen avoimen luokan rallykisaan ja se olis ollut niin hyvä niissä. Doping-säännösten vuoksi kisaaminen jää meiltä. Elokuussa Elviksen rokotukset menevät vanhaksi enkä uskalla sitä enää rokottaa. Monissa tutkimuksissa on todettu, että rokotukset vapisuttavat immuunipuolustusta ja autoimmuunusairautta sairastavilla se voi olla juuri slo:ta ärsyttävä tekijä. Jos slo-tekee paluun, keskitymme pitämään Elvksen elämän niin hyvänä kuin se suinkin onnistuu. Toivotaan nyt kuitenkin, että tauti pysyy poissa. Rahapussini koki nyt melkoisen kolauksen ja muista riennosta on nyt pakko hellittää, että saan lääkärilaskut kuitattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti