tiistai 24. huhtikuuta 2012

Treenattu on

Mun piti niin pitää sunnuntaina yksi vapaapäivä Aronilla mutta Lentsun tokopäivästä tuli niin paljon tehtävää, oli vaan pakko ottaa työn alle juttuja. Kävin sunnuntai-aamuna vielä Lentsun luennolla ja lupasin tästä kirjoittaa jutun Tamskin lehteen. Lyhykäisyydessään Lentsu puhui monesta tosi tärkeästä asiasta toko treenaamisen suhteen ja yksi asia jäi ainakin mieleen; treenisuunnitelmaton treeni on ajanhukkaa. Pääsääntöisesti mulla on aina treenisuunnitelma olemassa, kun menen porukalla treenaamaan, mutta parannettavan varaa on. Varsinkin yksin kotona ja tai kotinurkilla tulee tehtyä enemmän kuin suunnitelma sanoo.

Kotona ollaan tehty nyt kuitenkin seuraavaa:
-perusasentoon tuloja lennosta, olen paikoillani passiivinen, palkkaan koiran kun se tulee aktiivisena sivulle istumaan
-seuraamista ilman käskyä, palkkaan kun kulkee mukana. Tämä on jostain syystä ahdistavaa Aronista, alkaa läähättään, joka on sen merkki, että ponnistelee ollakseen mukana :-(
- tunnari suussa pitkän matkan tuonteja
-metalli suussa pitkän matkan tuonteja
- yhden tunnarikapulan piilottelua niin, että kapulan voi löytää vain nenällä
-istuva pupu-tempun alkua sisällä, tämä on tosi vaikeeta.

Suoraman kentällä käytiin kerran.
-siellä z-liikettä kokonaisena niin että hidastin vauhtiani aina sillä sivulla, missä on istuminen,asento onnistui.
-luoksetuloa, suorana sekä kokonaisena, sunnuntaina jäi maahanmenokohdassa seisomaan, joten erikseen vielä kiertojen kautta seis ja maa-käskyn erottelua. Itse huomasin, että sanoin maa-käskyn aika samalla äänenpainolla kuin seisomisen, joten panostin myös omaan osuuteeni.

Sitten käytiin Sari Kärnän silmän alla tekemässä yksi kokonaisuustreeni. Sari rakensi meille kehän valmiiksi, itse olin suunnitellut liikejärjestyksen. Tehtiin koemaisesti siis Pirkkahallin kentällä liikkeet ohjattu, luoksetulo, kaukot, tunnari ja ruutu. Ruutuun vietiin pallo valmiiksi, että koira saa yllätyspalkan tuolta.
Viikko sitten Aron kävi vielä kovilla kierroksilla vastaavanlaisessa tilanteessa. Se äänteli aina liikkeen lopussa, juuri edestä sivulle siirtymiset on niin pelottavia sen äänen takia. Tekee näin koska koiran odotusarvo on kovasti jo palkassa. Nyt kun on treenattu niin, että 4 liikettä on itseasissa yksi liike,josta tulee vasta palkka, on tuo odotusarvo selvästi laskenut.
Joten mentiin kehään ja ohjatulla alkoi. Aron tuntui jopa vähän laiskalta, kun se lähti kohti merkkiä, odotin että oli varmasti suorana merkin takana ja lähti hyvin vasemmalle kapulalle. Meidän ruutu oli vaan juuri siellä samassa suunnassa ja koira unohti kapulan ja lähtikin kohti ruutua, jossa oli vielä se pallokin. Toppasin koiran ja huomasin, kuinka se katsoi ruutua ja sitten vasta kapuloita, kun se lukitsi katsellaan lähimmän kapulan (eli sen mitä se lähti hakemaan) sanoin hae ja näin saatiin vasen kapula tulemaan. Tosin oli mun edessä vähän epävarma ja vaati toisen tuo käskyn, edessä hyvin ja sivullekin siirtyi hyvin. Tästä rauhalliset kehut ja siirryttiin luoksetulon alkuun.

Luoksetulo otettiin nyt suorana, koska ennakointia on ilmassa. Lähtikin vähän ennakoiden laukkaamaan, mutta kiihdytti, kun huomasi, ettei seis-käskyä tulekaan, eteen istui hyvin ja sivulle hyvin. Hyvä Aron! Taas rauhalliset kehut ja siirtyminen kaukojen aloitukseen.

Kaukoissa alasmeno oli pikkusen vino, mutta itse kaukot teki tosi hyvin, kaikki vaihdot ihan oikein, hyvä Aron taas! Tästä siirryttiin tunnariin.

Tunnarissa tuli oma, jee. Kapulat oli rivissä ja haisteli kaikki kahteen kertaan ja sitten toi sen oman, hyvä luovutus ja sivulle hyvin. Voihan vau! Nyt uskalsin kehua jo enemmän.

Viimeisenä merkin kautta ruutuun, hyvin meni ja sai pallon sieltä ruudusta.

Joten kokonaisuutena yksi meidän parhaista. Pieniä virheitä tuli, no ohjatussa ihan työtapaturma, sillä ruutu vie aina voiton ja helpostikin, jos se on samalla suunnalla mihin lähtee hakemaan kapulaa. Onneksi koira kuitenkin pystyi jatkamaan ja tekemään palkattomuudesta huolimatta ehjän kaukon ja tunnarinkin vielä, ai että. Nyt erityisesti tekemistä on siinä, että vahvistan noita uuden liikkeen aloituksia, vähän nahkea oli. Siirtymisissä haluan, että koira hakee minua ja kontaktia enemmän, joten siirtymisetreeniä tullaan tekemään. Samoin itsetunnon nosto ja kaikki onnistuu treenit kuuluvat nyt tämän loppuviikon ohjelmaan. Olin kuitenkin tosi tyytyväinen tähän, että olin saanut sitä ylikorkea virettä laskettua.

Sarin kanssa juteltiin vielä siitä, että mietin meidän evl-liikkeitä ja haen sieltä ne pimeät kohdat, joissa koira ei koskaan saa palkkaa ja palkkaankin niissä. Samoin koitan hakea yllätyksellisyyttä juuri tämän palkkauksen ja liikkeiden väliseen suhteeseen. Ihan ehdottomasti tullaan tekemään nyt kerran viikossa tälläinen palkattomuus/ koeliiketreeni, jossa koira tottuu tekemään x-määrän liikkeitä.

Jotenkin mun tokotreenit on vaan nyt ihan uudella tasolla. Luin Karisen Piian blogiakin tarkkaan, siellä on koostetta Piian ja Sarin antoisasta viikonlopusta Loviisassa. Näiden myötä joudun ihan todella miettimään meidän treenausta ja siitä tulee kyllä entistä antoisampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti