lauantai 10. huhtikuuta 2010

esineruutuluennolla

Torstaina osallistuin Sari Kärnän pitämälle esineruutuluennolle. Luento pohjautui osittain Sarin omiin kokemuksiin ja yhtenä perusteoksena Sari esitteli ruotsinkielisen teoksen Nosarbete: Maria Hagström. Vaikutti hyvältä kirjalta.

Luennolla käytiin mm. läpi mitä koiran tulee osata esineruudussa:
-käyttää nenäänsä
-edetä 50m suoraan
-pitää ja kantaa esinettä purematta
-tuoda ja luovuttaa
-etsiä koko alue tarkasti

Esineruudun koulutus alkaa siitä, että esineet on kivoja. Tehdään esineisiin reagointia, eli esineitä heitellään tallaamattomalle alueelle, tuodaan koira ja joskoira bongaa haju-aistia käyttäen esineitä, koiraa kehutaan/ palkitaan.
(Tätä Aronille on tehty jo viime syksynä)
Sitten sama tilanne tallatulla alueella.

Esineen pito ja irrotus harjoitellaan erikseen, sillä esineruudun vaikeus on se, että esineet tuodaan ohjaajalle. Esineen tuomiseen hyvä harjoitus voi olla, että metsässä avustaja jää koiran kanssa odottamaan, ohjaaja heittää esineen metri koiran eteen ja ohjaaja kävelee 10-50 m päähän, sieltä esineen tuonti ohjaajalle. Seuraavassa vaiheessa avustaja voi heittää esineen koiran eteen ja ohjaaja on siellä ruudun etulinjalla ja koiran tulisi tuoda esine ohjaajalle.

Esineiden etsimiseen Sari kertaili eri tapoja, sitä vanhaa mitä minäkin olen tehnyt eli näkö-avun ja hetsauksen avulla. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Uutena tapana Sari esitelmöi, että tallataan kaistale, aluksi vasta-tuuleen, alueellä esine ja koira tuodaan alueen etureunaan ja siitä se vain lasketaan vapaaksi. Näin koira ei kuumene liikaa ja alkaa etsiä alusta asti tehokkaasti. Tässä haittoina voi olla, että koira voi olla hidas tai väärässä mielentilassa. Tämän uudemman tavan välimuotona voidaan tehdä seuraavia juttuja
- viedään esine koiran kanssa 50m ja kävellään etureunalle, sieltä koira vapaaksi
-viedään koiran kanssa esine takarajalle, mutta nyt tiputetaan esine niin, ettei koira huomaa

Käsky etsimiseen voidaan liittää, kun koira on innokas lähtemään ruutuun.

Esine löytyy suoraan edestä:
-aluksi vain yksi esine kerrallaan ruudussa
-oma rintamasuunta merkiksi mistä esine löytyy
Risteily ruudussa:
-kun koira osaa etsiä 50 m jätetään kaista tyhjäksi, kun koira palaa ilman esinettä, myös tästä kehu. Eli ns. tyhjän piston opetus.
Lopuksi palkkaamattomuus
-ensin joka esineen jälkeen palkka
-sitten venytetään kuminauhaa
-lopulta palkka viimeisen esineen jälkeen

Luennolta tuli mieleeni Aronille seuraavat kehittämiskohteet:
-pehmeiden esineiden nouto ja pito, luovutus
-nouto metsässä
- esineen luovutuksen jälkeen siirtyminen sivulle
ja näiden myötä tarkoitus on ensi viikonloppuna Frosty-fields pentupäivillä ottaa näitä luennolla tulleita harjoituksia, kun on avustajia. Kuten, että Aron tuo esineen minulle takarajalta :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti