lauantai 23. lokakuuta 2010

Tokottelut Nokialla

Tänään tokoilin Aronin kanssa Nokialla, samalla kun oltiin matkalla Tohloppiin kummipoikani synttäreille. Tokoseurana meillä oli Pia ja Tupla. Älyttömän fiksua on tehdä etukäteen paperille suunnitelma, että mitä reenaa, mutta todella typerää on kaahata kaasu pohjassa paikalle ja lähestulkoon tempasta koira autosta paikka istumiseen. Tätä en itselleni anna jatkossa enää anteeksi, vaan ensi kerralla otan aina aikaa 10 min ennen reeniä sekä jälkeen.

Mutta suunnitelma ja sen toteutus:
-paikka istuminen ryhmässä 2 min
Tässä Aron lähti liikkumaan heti perääni ja jouduin palaamaan takaisin ja jättämään koiran uudelleen, sanoin yleensä käyttämäni istu-käskyn lisäksi paikka ja koira jäi vähän huonoon asentoon. Aron piti kuitenkin sen 2 min sen huonon asennon eli etujalat vähän turhan leväällään. Siitä on suuri vaara vaihtaa asentoa tai pudota maahan. Tupla oli Aronin ryhmä ja hyvin ne kaksi siinä olivat. No istuminen sujui hyvin, jollei alun sähläystä ota lukuun. En osannun vaan virittää Aronia riittävän hyvin tokotaajuudelle. Olin istumisen ajan vielä näkyvissä, voisin pikkuhiljaa siirtyä tässä piiloonkin.

-Paikka makuu piilossa
Aron meni käskystä hyvin maahan, menimme Pian kanssa piiloon ja näin sieltä tummennetun Audin takaa, että Aron vaihtoi lonkkaa heti alussa. Tätä pitää jatkossa kyllä tarkkailla. Myös yhden kerran se taisi siirrellä vähän etutassujaan, muuten pysyi ja aikaa oltiin lähes 4 min, palkkasin mennessä koiran luo ja nousi käskystä istumaan hyvin.

Sitten yksilövuorolla Aron teki Tuplan jälkeen
-kontaktin pitäminen kun liikkuri kävelee kohdalle ja kontaktissa maahanmeno
Tämä on ollut meille vaikea juttu, jos paikallamakuun aloitus on tehty evl-tyyliin. Siinä Aron on alkanut turhan paljon tarkkailla liikkuria ja kun se on pysähtynyt meidän kohdalle, on Aron tuijottanut liikkuria ja maahameno käsky on mennyt harakoille. Joten nyt Pia tuli kohdalle ja kontaktin herpaantumisesta huomatus ja pidosta palkitseminen. Ihan muutaman toiston jälkeen alkoi onnistua ja kaksi pätevää maahanmenoa, vaikka Pia seisoi edessä.

-liikkeestä istuminen liikkuroituna
Tässä Aron edisti seuraamisosuudella, kävi istumaan käskyn jälkeen ja piti asennon. Istuminen ei ole mikään nopea eikä näyttävä, mutta istuu käskyn kuultuaan.

-tunnari
Tehtiin omilla kapuloillani ja niin, että Pia teki kaiken muun paitsi että kävin itse viemässä sen oman sinne sekaan. Käännyin vielä hetkeksi selin kapuloihin nähden ja sitten käännös kohti kapuloita ja käsky etsi. Aron lähti hyvin, meni kapuloiden vasempaan laitaan ja siellä kapula oli heti toisena. Haisteli siinä hetken ja toi oman, tosin luulin koiran tuodessa kapulaa, että toi väärän ja olin vähällä pilata koko koiran hyvän suorituksen. Toi oman ja palkitseminen taisi tulla vähän viiveellä. Tähän minulle itselleni tarvitaan rutiinia!

-metalli vieraalla esineellä
Tähän siis Pian metalliesine, jollaista Aron ei ole ikinä noutanut. Tehtiin ihan liikkeenä ja tämä oli mielestäni ihan hyvin tehty, Aron ei yhtään tainnut epäröidä kapulalla vaan nappasi siihen heti kiinni ja toi sen minulle, kapulan kanssa asettui hiukan vinoon eli luovutusasento ei ollut suora. Tähän saatiinkin vinkki Pialta, sillä olen kokenut vaikeaksi reenata sitä, että koira tulisi kapulan kanssa tai ilman suoraan eteeni istumaan.

-voi-ruutu
Aron oli pätevä ja niin hurjan reilu minua kohtaan, kun antoi minun sählätä. Eli ensin virittelyt missä ruutu ja sitten ilmoitin, että valmis. Käskystä lähti ruutuun mutta huomasin, että koira alkoi himmata jo eturajalla ja siihen sitten hätäillen rääkäisin seis, koira pysähtyi tassueturajan ulkopuolelle. Tässä totesin, että ei hyvä ja kutsuin luokseni. Koirahan teki niinkuin käsky kävi. No otettiin uusiksi, nyt meni ruutuun edellistä suorempaa ja inasen lujempaa, käsky seis ja pysähtyi hyvin, tosin otti käskyn jälkeen samantien pari askelta jo minua kohti ja eihän sellaista voi palkata. Tämä johtui varmasti siitä edellisestä ruudusta. No kolmas kerta, nyt meni lujaa ja suoraa, pysähtyi parhaimpaan paikkaan ruutuun ja seis käskyn jälkeen annoin vielä varmistavan seis-käskyn, ettei varmaan liiku ja siellä se Aron pysyi kuin patsas. Kävelin kohti ruutua ja ruudussa heitin jes ja pallo ilmaan. Koira paransi ruutu ruudulta suoritustaan ja saan olla kyllä kiitollinen siitä, että se kestää omat mokailuni.

-ruudun loppu-osa liikkuroituna
Koira jäi siis ruutuun makaamaan, itse kävelin lähtöpaikkkaan ja sitten Pian liikkuroidessa kävelin kohti ruutua, käännökset ja toisesta käskystä pään kääntö koiraa kohti ja seuraa. Tuli hyvin ja ensimmäistä kertaa jatkoi seuraamista enkä palkannut heti siitä, että koira on kohdalla, taisi seurata ihan hyvin ja Pia sanoi, että nyt palkka. Ja siitä Aron sai palkan. Tämän jälkeen Aron hetkeksi autoon.

Tauon jälkeen vuorossa evl-juttuja
-merkki ja ohjattu vasen
Ensin pelkkää merkkiä. En ole ollut oikein tyytyväinen meidän merkkiin, mutta onhan se ollut ihan mukiinmenevä. Tosin tämän reenin jälkeen meillä alkaa merkki-reenit. Aron menee merkille, mutta sen paikka merkin takana oli joka kerta vähän eri ja pääsääntöisesti Aron ns. kiertää merkin vasemmalta ja asettuu tassut merkin oikealle puolen. Pia tätä mietti ja sanoi, että tuossa kaatuu hyvin helposti merkki, kun koira ohjataan esim. vasemmalle ja se taas voi tuoda ihan turhaa häröä merkiltä lähtöön. Joten nyt kotona alkaa "tarjoa merkki"-reeni ja yritän muokata sen avulla koira merkin taakse ihan suoraan minua kohti. Testailin tätä vielä kotipihassa ja Aron asettuu erittäin mielellään sinne merkin oikealle puolen.
No sitten siihen ohjattuun. Olen tosi varoivaisesti harjoittanut tätä ja esillä on ollut aina vaan se mikä haetaan. Nyt ekan kerran merkin takana oli kaikki kapulat. Pia kävi nostamassa sen vasemman, mitä suunnittelin, että tänään suunta vasen ja käveli vaan niiden muiden kautta. Aron tuijotti koko hommaa ja lähti merkille ihan ok ja siinä hetken seisominen ja sitten vasen. Jes se lähti ihan oikein ja kapulalle ja palkkasin vauhdista kun tuli minua kohti. Jippii!!

-evl-ruutu
Vein pallon valmiiksi ruutuun ja sitten asetuimme lähtöpaikkaan. Tästä merkille ja siitä ruutuun. Meni hyvin, hieno Aron!!

Kiitos Pialle todella todella paljon, arvostan suuresti kommenttejasi joka lajissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti