tiistai 2. huhtikuuta 2013

Agility- kohti uusia pettymyksiä

Aamulla alkoi tuntumaan taas entiseltä, sillä vatsatauti oli pitänyt minua vaakatasossa pari päivää. Aamulenkin olin itselleni armollinen ja laitoin koirat autoon ja ajoin parin kilometrin päähän Suoramajärven rantaan. Siellä koirat saivat laukkailla vapaana, mitään tassupyykkiä ei olisi tiedossa ja itse sain kävellä omaa tahtiani niiden perässä. Päivällä söin ensimmäisen kunnon ruuan ja tankkasin itseni sokerilimsalla, vatsatauti alkoi olla enää hämärä muisto.

Illalla kaasu pohjassa keharitreenehin. Sohvan pohjalla maatessa olin ehtinyt katsella you tubesta cruft 2013 agilitykilpailuja ja näin silmissäni, kuinka oikea-aikainen liikkuminen, koiran edellä oleminen ja ohjaaminen sujuvat. Nyt meillä oli kontakti/putki -erottelurata teemana. Alku oli vaikea, sillä kakkoseste oli muuri, jolle tehtiin pakkovalssi. Hain omaa sijoittumistani, käsiä ja jalkojen asentoa ja aluksi Aron onnistui hyppäämään muurin yli. Muurin jälkeen huusin aaa kiipee, mutta koira oli putkessa. Otettiin pari kertaa pelkkää a-estettä ja sitten yhdistettiin siihen muurin. Taisi onnistua. A-esteen jälkeen oli vuorossa pari hyppyä ja putkeen meno, joita taas hinkattiin hetki, kun päästiin hypyistä, oli koira puomilla. Omaa juoksulinjaa korjaamalla sain putkeen ja tämän putken jälkeen koira lähetettiin toiseen putkeen ja hyvin solahti sinne jokakerta. Kun nämä kaikki saatiin sujumaan paloissa, sanoin, että jos nyt aloitan alusta ja yritetään päästä sinne putkille asti puhtaasti. Eli 7 estettä peräkkäin, radalla oli kyllä yli 30 estettä meille suunniteltuna.

Toisin kävi, sillä muurilta ei päästy millään eteenpäin. Aron ponnisti muurin päältä, niin että palikat lensivät. Kerran rysäytti niin, että siivekekin kaatui. Otettiin uudestaan, jes nyt vihdoin taisi onnistua, kun jalat oli oikeaan suuntaan, yritin pitää ohjauksen vakaana jne. Mutta nyt koira oli taas putkessa. Ei jestas. Ei tästä tule yhtään mitään.  A-esteeltä eteenpäin sain nyt sujumaan kuitenkin ja päästiin palkkaamaan edes yhdestä onnistuneesta putki- puomi erottelusta.  Meidän treeni-aika päättyi tähän, mutta halusin vielä katsoa sitä muuria, että mikä siinä mättää. Lähetin koiran hyppäämään ilman pakkovalsseja ja näin kun mennään yhdessä samaan suuntaan se sujuu. Aron suorastaan yritti ihan yli itsensä, mutta ilmeisesti myös oma kädenliike, käsi heilahtaa liian ylös, häiritsee hyppäämistä.

Eli annan amputoida itseltäni kädet vai luovun tästä lajista, joka ei ole tarkoitettu meille. Kaikki agijumalat heittää kapuloita rattaisiin.  Olin sitten menossa kisoihin tai treenit menee niin penkin alle, että itku kurkussa kävelen loppujäähdyttelyssä. Kisapettymykset mukaanlukien. Niin epätoivoista. Huhtikuun ekasta päivästä piti alkaa pk- kisoihin valmistumiskausi.  No tuli sitä vähän tehtyä, kun Aron halusi olla loppukävelyissä mieliksi ja tarjosi ideaparkin parkkipaikalla maailman parasta
seuraamista, mistä tietenkin ilahduin ja palkitsin.5 kommenttia:

 1. Ei se agility nyt noin vakavaa ole! Herranjestas! Sulla kuitenkin ensimmäinen "oikea" agilitykoira, onko tuo nyt niin ihme jos hakee yhteistä rytmiä vielä? Vuosikausia huiput on treenanneet, sinä/te vasta vähän aikaa. Oleppas Heidi vähän armollisempi itsellesi ja Aaronille, paljon parempi mieli tulee sulle. Täydellisyyden tavoittelu käy rankaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jatkanpa vielä kun kerran aloitin... Kun pakko tsemptata sua pois tuosta sun valmiiksi häviäjä -asenteesta ;)

   Agility on kisalajina rankka, pettymyksien (eli ei-nolla-ratojen) määrä on melko korkea vs. ne nollaradat. Tai ainakin mulla on ja aika monella muullakin yleensä. Jos tätä ei kestä, niin laji on väärä. Täytyypi löytää se onnistumisen ilo jostain pienemmästä, ei nollaradasta. Vaikka siitä, ettei yhtään rimaa tippunut tai onnistuit tekemään sen tietyn ohjauskuvion tai koira pysyi lähdössä tai kontaktit onnistui tai... Itku kurkussa ei kannata tulla pois radalta, yleensä siellä on monta hyvää kohtaa vaikka se pikku virhe vei nollan. Muistatko Heimon viimeisimmän agiradan jossa meni putken ohi? HALOO!!! Enkä ollut itkua tuhertamassa, radalla oli 19 hyvää kohtaa (kieltämättä kyllä harmitti vähän...) No enivei, sait varmaan kiinni ajatuksesta :)

   Poista
 2. Samaa mieltä kuin Maija, sä olet nyt ihan liian ankara ja vaativa! Treenimäärään nähden teidän agilityhan sujuu mainiosti ja rimojen suhteen Aron on kehittynyt lyhyessä ajassa tosi nopeasti. Me ollaan kisattu Luun kanssa n. 70 starttia ja meillä on neljä 0-rataa. NELJÄ! Suurin osa on hyllyjä ja keskeytyksiä. No, Luu on ehkä poikkeuksellisen haastava tapaus, mutta koska ei saada tuloksia käytännössä ikinä, on ollut pakko löytää se onnistumisen ilo jostain muualta. Ja kyllä se onnistuu, kun tarpeeksi yrittää :) Jos hyllyrata kisoissa aiheuttaa masennuksen, pitää vaihtaa lajia tai asennetta. Suosittelen asenteen vaihtamista, koska agility on kivaa ;)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kannustajat! Ehkä mä nyt unohdan sen eilisen muurin, lähetän Miinulle tekstaria, että lähteekö se mun kanssa viikonloppuna taas treenaan ja suuntaan katseeni kohti seuraavia Tamskin kisoja. Kiitos, että muistutitte missä mennään :-) just fyssarikäynniltä tulleena voin ainakin huokaista sen suhteen helpotuksesta, kun Aron kohelsi sen muurin kanssa, ei vedessä liikkumisessa ( jossa kaikki näkyisi vielä paremmin) näkynyt mitään epäpuhtauksia. Näitä kun heti pelkäsin.

  VastaaPoista
 4. Muuri on muutenkin esteenä "hyppyvammaiselle" vaikea, saatika jos siihen yhdistää vielä pakkovalssin! Ruoskit itseäsi käytännössä siitä ettette saaneet kaikkein vaikeinta asiaa tehtyä - vaikka itse myös totesit että muuri onnistui ok kun menitte suoraan. Oikeasti, Aronin hypyt ovat sun tekstien mukaan parantuneet hurjasti tosi lyhyessä ajassa! Selaileppa ihan mielenkiinnolla omia kirjoituksiasi ja katso milloin aloitte treenaamaan rimoja.

  Jo se että Aron parantaa tarkkuuttaan rimojen kanssa on jo voiton arvoinen asia! Itse olen vääntänyt vuosia partiksen kanssa agilityä, jonka kanssa joka ikisessä ohjauksessa piti ottaa huomioon rimat (ei vaan voinut tehdä valssin valssia...) - ja silti niitä tippui... se jos mikä on turhauttavaa, kun ei edes ole toivoa ja uskoa jossain edessä päin.

  Hieman asenteenkorjausta ja positiivisuutta, keskity huomaamaan myös ne pienet onnistuneet asiat tuloksiin tuijottamatta :)

  VastaaPoista