sunnuntai 22. elokuuta 2010

Lentsun tokoviikonloppu

Lauantai-aamuna alkoi Turun Kupittaalla Lentsun tokoviikonloppu. Huomasin, että olin ilmoittautunut sinne jo helmikuussa ja tämä viikonloppu tulikin ihan täydelliseen kohtaan, sillä treeneissä meillä oli useampi kohta, mihin tarvitsin neuvoja. Ja niitähän kyllä tässä viikonlopussa riitti.
Treeniporukka oli tosi kivaa, entuudestaan lähes tuntemattomia, mutta nyt meillä on tuttuja Oulussa, Vantaalla, Lahdessa, Porissa ja jopa Virossa. Mukana oli siis useampi koirakkko Viron maalta ja niillä oli kyllä koirat kivasti hallussa. Tehtiin myös paljon juttuja pikkuryhmissä ja Lenstu sekoitti aina ryhmiä, niin että kaikkien kanssa tuli tehtyä ja treenivinkkien ja ideoiden määrä oli runsasta. Ja vitsinä heittettiin myös, että seuraava koko viikonlopun koulutus onkin virossa teemalla kaukokäskyt ja ne virolaiset kouluttaa meidän koirat ja me vaan nautitaan :-)
Mutta lauantai alkoi siis porukan jaolla kolmeen ja ykkösryhmä jäi Lentsun silmän alle. Itse kuuluin näihin ykkösiin. Ensin katsottiin jäävät liikeet läpi. Näissä Aron teki juuri sen mitä kokeissa, mutta ei koskaan kotona, (ihan hyvä että virhe tuli heti esiin) eli se ei mene maahan maa-käskyllä vaan tekee istumisen. Tähän ilmeisesti vaikutan minä (yllätys) ja nytkin ensimmäisen liikkeen kohdalla itseäkin vähän jännitti, että miten tää juttu nyt alkaa ja aika kokeenomainen fiilis oli näyttää meidän jäävät.
No Lentsu keksi meille sitten idean ja se toimi, eli tarkoitus on ain jäävissä tietenkin itse katsoa aina eteenpäin, reeneissä en ehkä toimi niin, mutta kokeessa toimin. Joten helpotettiin Aronia sillä, että maa-käskyn yhteydessä katson koiraa ihan lievästi, niin ettei sitä voi ihan tulkita vartalo-avuksi mutta pienesti kuitenkin. Ja kun tein näin, Aron putosi maahan niin kuin pitikin. Seiso-käskyn yhteydessä katson aina eteenpäin ja näillä saan myös eroteltua käskyt.
Sitten saatiin hyvä vinkki myös siihen seisomisliikkeen kohtaan missä palataan koiran taakse. Vinkki meni näin, ensin käsky, koira jää seisomaan minä menen eteenpäin, matka riittää ja käännyt, pudotan taakseni pallon, palaan koiraa kohti ja siitä taakse ja sivulle. Ja koira tuijottaa koko ajan eteenpäin eikä tassuttele minua kohti, saman voin tehdä kokeessa paitsi ettei se pallo nyt sillä kertaa putoa, mutta koira ehkä tuijottaa, että putosiko mitään. Kokeiltiin ja toimi superhyvin Aronilla.
Sitten katsottiin nouto läpi, tein meidän tasamaa-noudon ja tästä Lentsu sanoi, että kaikki muu oli tosi hyvää paitsi kapulan pito edessäni. Aronin alaleuka oli taas tosi löysä ja kapula keikkui sen hampailla. Näihin edelleen pito-treeniä, että yritän vetää kapulaa pois ja heti kun Aron pistää vähänkin vastaan, jes ja palkka. Lopuksi otettiin vielä uusiksi koko noutoliike ja tämä oli hyvä, jos ei ota lukuun sitä löysää otetta ihan lopussa.
Sitten ohjelma jatkui niin ,että minun ryhmäni siirtyi sivummalle tekemään häirötreenejä. Tähän väliin on pakko kirjoittaa, että Kupittaan puistossa oli lauantain joku massatapahtuma, joku urheilu-sellainen. Siellä esiteltiin liikuntalajeja ja missään koskaan ikinä ei ole ollut tarjolla sellaisia häiriöitä kuin nyt. Siellä meni jopa hevosia. No hevonen voi olla jollekin tuttu, mutta onko amerikkalaisen jalkapallon pelaajat? No tehtiin siis ensin paikallamakuut sen meidän porukan kesken. Maahan-menot tehtiin yksitellen ja tässä huomasin, että erikseen pitää treenata sitä kohtaa, missä liikkuri tulee meidän eteen ja minun pitää sanoa käsky. Aron nimittäin tuijottelee sitä liikkuria ja menettää kontaktin minuun. Itse paikallaolot vieraiden koirien kanssa meni hyvin, olin näkyvillä koko ajan.
Tämän jälkeen otettiin erillesenä juttuna kontaktinpitoa. Meidän eteen käveli liikkuri ja Aronin piti pitää kontakti, jos katsoi häirikköä, huomautin, jos piti kontaktin sai palkan. Aron tajusi äkkiä idean ja saatiin onnistumisia. Sitten häirikkö haki pallon ja sama homma.
Tämän jälkeen kontaktia seuruussa, seurautin kohti ryhmää ja Aron piti kontaktin. Seurautin läpi ryhmän ja kontakti pysyi. Jes. Tehtiin monta juttua ja kontakti pysyi.
Omassa pikkuryhmässä otettiin myös tunnarin alkeita, Aronin kohdalla ihan sen yhden oman kapulan etsimistä nurmen alta. Tässä ensimmäisellä haki ja haki ja lopulta löysi. Uusinnalla löysi nenää käyttäen nopeammin, palkitseminen pelkästä nostosta.
Itsekseni pidin tässä välissä hauskaa ruudun kanssa ja huomasin, että Aron menee mielellään ruutuun vasemman etumerkin vasemmalta puolen, joten korjasin sitä, että koira menisi suoraan ruutuun suorilla juokse ruutuun pallolle jutuilla. Hetkeä myöhemmin meillä oli leikkimielinen kisa, jossa jokaisen piti tehdä luoksetulo sekä ruutu, paikat luoksetulon aloitukseen oli merkitty ja kaikki keinot oli sallittuja, ideana oli saada mahd. näyttävä liike ja sitten kaikki sai äänestää kenen juttu oli näyttävin. Aron teki tasaisen hyvän luoksetulon, siitä nopea viritys missä ruutu ja siellä ruudun takaosassa tennispallo valmiina. Meni kuitenkin sivusta ruutuun sisään, muuten meille oikein hyvä suoritus. Virolainen punainen bc-sai meidän äänen, se tuli luokse lujaa ja meni vielä kovempaa ruutuun ja oli iloisen näyttävä.

Tässä vaiheessa taisi olla pieni tauko ja puolen tunnin päästä ohjelma jatkui. Nyt ryhmät sekoitettiin ja jokaisessa ryhmässä oli 3 koirakkoa, joiden kesken oli aina joku teema. Aloitettiin luoksetulon stopeilla, yhdessä katsottiin jokaisen koiran stopit, mietittiin miten niitä voisi parantaa ja sitten valittiin ryhmän paras koirakko ja esiteltiin liike ja idea tavasta parantaa muille. Tässä Aron pääsi näytöskoiraksi ja esiteltiin ideaa, missä koira pidetään kiinni, kun jätän sen. Juoksen pois ja pitäjä vähän hetsaa koiraa, (saadaan hyvä vauhti) sitten stopissa kaikki samaan aikaan eli seis-käsky, käsimerkki ja pallon lentäminen koiralle. Aron alkoi äkkiä ennakoida käskyjäni ja sen vauhti tippui, mutta kun se jäi seisomaan ja siitä pidettiin kiinni, se ei sitten taas ennakoinut. Lentsu käski olla tosi tarkkana tuosta ennakoinnista. Katsottiin myöd muiden ryhmien ideat ja siellä tarjottiin myös perinteistä puunkiertoa liikkeen reenaamiseen.
Sitten taas ryhmien sekoitus ja nyt teemana ruutu, miten tehdään se paremmaksi. Aroni ruutuun tavoite oli mennä ruutuun suoraan, eikä se saanut ennakoida pysäytystä ruudun etureunalla. Tehtiin ruutuun lähetyksiä aina lelulle, kokeiltiin myös, että avustaja heitti Aronille lelun kun se oli oikeassa kohtaa. Lentsu tarjosi myös ideaa viedä lelu ruudun taakse siis yli ruudun. Näin ei ennakoi eturajalla, mutta pysähtyykö ruutuun sitten muutaman toiston jälkeen kysyin minä. No nähtiin hienoja ruutuja ja erilaisia ratkaisuja.
Johonkin väliin me tehtiin vielä uuden porukan kanssa yksi paikallamakuu ja nyt menin piiloon ja olin siellä minuutin, muut kertoivat Aronin olleen hyvin paikallaan, kerran se vaihtaa vähän lonkalta toiselle. Eli onnistunut Aronin ensimmäinen makuu minun ollessa piilossa ja liike ryhmässä. Hyvä hyvä.
Päivän lopuksi jokaisen piti näyttää kisapalkkaus eli miten palkitsee koiransa kehässä liikkeiden lopuksi. Yksi kerrallaan mentiin kehään, otettiin perus-asento, hetken kontakti ja tuomari sanoi kiitos. Ja miten kerron koiralla, että hyvin tehty? No minä tietysti kehuin koiraa ja taputtelin käsiäni. Aron tuijotti minua, ei nyt ollut mitenkään riemuisa vaan odotti, että koska käsi menee taskuun ja annan namin tai pallon. Ihan kuin se olisi katsonut, että lopeta jo höpötys ja anna palkka. Tässä opin, että minun pitää harjoitella paljon enemmän liikkeiden välejä ja kisapalkkausta. Eli liike loppuu, annan kehuja, siirryn koiran kanssa uuden liikkeen alkuun ja vasta tämän liikkeen alkuperusasennosta tulee se palkka, nami tai lelu. Näin koira oppii ehkä ilahtumaan suullisesta käskystä sekä odottamaan sitä parasta palkkaa ja aloittamaan uuden liikkeen hämmentymättä, että tässä välissä ei vielä namia tullutkaan.

Tämän jälkeen lähdettiin ruokatauolle ja homma jatkui parin tunnin päästä teorialla.
Lentsu kertoili omasta reeni-ohjelmastaan, joka vaikutti loistavalta, mutta en ehkä toteuta sitä ihan noin tarkkaan, mitä Lentsu kertoi.
Eli kerran viikossa kaikki sen hetkisen koe-luokan liikkeet palkatta läpi kisanomaisesti. Kisamaisessa treenissä kartoittuu ne kohdat, mitä pitää treenata. Sitä tehdessä pitää tehdä kuitenkin loppuun asti niin kuin kokeessakin, vaikka tulisi virhe.
Tästä syntyy usein kohtia, joita sitten loppuviikosta muokataan:
-liike, jossa palkka kesken liikeen (esim. luoksetulon stoppi, jossa palkka stopista)
-sitten palkkio joka liikkeen jälkeen, vaikka kokonaisen liikkeen sisällä tulee virhe.
-sitten 2 liikettä yhdessä ja palkka
Lentsun viikko-ohjemaan sisältyy 3-4 kertaa kaikki onnistuu reenit. Eli valitaan x-määrä liikeitä tai liikkeen osia, joissa koira onnistuu tai ne tehdään niin, että koira varmasti onnistuu (esim ruutua, missä on palkka valmiina). Näillä kaikki onnistuu reeneillä on viikossa suurin osuus, jolloin koiran itsetunto nousee, kun se onnistuu niin paljon.
Sitten 1-2 kertaa viikossa vauhtitreenit, näissä haetaan vaan vauhtia, muulla ei ole väliä.
Sitten 1-2 kertaa viikossa tarkkuustreenit, jossa haetaan jotakin tiettyä tekniikkaa, että saadaan suoritus teknisesti mahd. hyväksi.
Tämän lisäksi 1-2 vapaapäivää, jolloin ei tehdä tokoa.
Ryhmän kanssa kuitenkin laskettiin, että jo nämä kaikki tekee viikon sisällä, loppuu viikosta päivät. Idea on kuitenkin harjoitella monipuolisesti, nostaa koiran treeni-motivaatiota kaikki onnistuu treeneillä sekä joka viikko harjoitella myös palkattomuutta. Liikkeiden välejä pitäisi myös treenata yhtä paljon kuin liikkeitä ja kisapalkkausta, omasta suullisesta kehumisesta pitäisi tehdä se ykköspalkka. Ohjeena oli, että palkkaa aina ensin kisapalkalla ja sitten vasta sillä "oikealla palkalla". Ohjeita saatiin myös, että nuoren koiran treenimotivaatiota ei missään vaiheessa kannata antaa laskea, vain nostaa. Kaukoista vinkkinä tuli treenaaminen yleensä aina viimeisinä ja sitten superpalkka, näin se menee kokeessakin. Paikka-oloihin vinkkinä oli, että alusta asti reenataan istuminen ja makuu. Lentsu kertoi, että jos pääpaino on paikalla makuussa, ei ole ihme, että koirat sitten evl-luokassa mielellään hakeutuvat maahan kesken liikkeen.

Tässä vaiheessa olikin sitten jo lauantai-ilta ja kello noin 20. Lentsu kertoi, että seuraavana päivänä jatketaan heti aamusta klo 9 ja teemana oli koe. Meidän avo-luokkalaisten piti tehdä kokeessamme seuraaminen, hyppy ja kaukot.
Mutta tässä vaiheessa alkaa tämä kirjoittaminen väsyttää, joten taidan jatkaa huomenna. eli jatkoa luvassa ja sitä, mitä tapahtui meidän kisamaisessa treenissä :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti