tiistai 6. joulukuuta 2011

Delfinaariossa

Viime päivinä on vietetty lasten synttäreitä. Petrahan sai 9.vee synttärien kunniaksi viettää kaverijuhlaa Särkänniemen delfinaariossa. Jos homma oli lapsille ihan huippua, ei se näin äidin roolissakaan ihan tylsää ollut:-) Kun lapsilla ei ollut enää mitään kysyttävää delfiinien kouluttajille, mulla kyllä oli. Ne nimittäin palkkasivat delfiinit aina, vaikka joku tekikin laiskan hypyn, saivat silti makrillin palkaksi.


Kiinnosti tietysti, miten käyttävät palkkioita hyväkseen. Kouluttaja kertoi, että käyttävät delfiinien koulutuksessa monia palkkioita hyväkseen, välillä antavat yhden makrillin, joskus kerralla enemmän, muita palkkioitakin löytyi kuten palloleikki tai silitys. Pillin vihellyksen jälkeen tulee palkkio, mutta delfiini ei koskaan tiedä tarkalleen, mitä palkkioksi tulee. Isosta hypystä ei suoraan tule isoa palkkaa. Yllätyksellisyys pitää siis delfiinien mielen ja motivaation hyvänä. Yksi delfiini kuitenkin nirsoili ainakin sen päivän makrillikalan kanssa, kun antoi palkkansa tippua altaan pohjalle eikä hakenutkaan sitä. Itse ajattelin, että pitääkö se delfiini sitä kalanpätkää palkkana, kun ei vaivautunut hakemaan sitä?
Näytösten aikaan delfiinit tekevät pääsääntöisesti vain näytökset, mutta näytössesongin ulkopuolella ne treenaavat jotakin uutta juttua monta kertaa päivässä, jopa 8 treenikertaa päivässä. Motivaatiosta pidetään huolta hauskan pidolla, kuten pallottelulla. Kouluttaja kertoi, että delfiinien koulutus eroaa koirien koulutuksesta sillä, etteivät voi käyttää johtajuutta tai fyysisiä rankaisuja hyväkseen. Koulutus perustuu siis pääsääntöisesti positiivisella vahvistamiselle ja palkkioiden käytölle. Kouluttaja ei puhunut sanallakaan siitä, miten ne kertoo delfiinille, että nyt teit väärin tai huonosti. Perinteisessä naksutinkoulutuksessahan käytetään neljää eri juttua (positiivinen vahvistaminen, negatiivinen vahvistaminen, positiivinen rankaisu ja negatiinen rankaisu) hyväkseen, enkä päässyt perille, muuta kuin että pillin vihellyksen jälkeen palkataan, palkkaamisella ei näyttänyt olevan mikään kiire.

Mulla olisi ollut paljonkin lisää kysyttävää, mutta päästin kouluttajan sitten pinteestä ;-)

1 kommentti:

  1. Hei, Käsittääkseni huonosti/väärin mennyt delfiinin tekemä tehtäväsuoritus jätetään vaan huomioitta.

    VastaaPoista