Lee
Myytin Arveton on Arvoton "Lee"

Perheemme toinen bordercollie ja useiden vuosien haave. Aronin alkaessa ikääntyä, oli selvää, että seuraavan harrastuskoiran olisi hyvä tulla meille kasvamaan. Ja kävin paljon katsomassa erilaisia bordercollieita, juttelin kasvattajien kanssa, mietin omia kriteereitä ja tässä se lopputulos nyt on.

Lee on kotoisin Myytin kennelistä Jessica Ristimäeltä. Lee syntyi 7.6.2017 ja kaikkiaan pentuja tuli 8, joista 5 urosta ja 3 narttua. Työnimenä Leellä oli silloin Seiska ja olisin niin halunnut pitää tuon nimen. Meidän perheessä kuitenkin nämä nimet menevät omalla kaavalla, joten Jerry Lee Lewiksen kunniaksi piti tehdä kompromissi; Lee. Mutta salaa Seiska!

Lee erottui porukasta heti jotenkin hyvällä tavalla ja päätyi ykkössuosikiksi, kun tapasin pennut niiden ollessa 4 viikkoa. Oltiin kuitenkin sovittu, että pennun luonne on se mikä ratkaisee ja vasta pentutestin jälkeen noin 6.viikon iässä päädyttiin, että Seiska eli Lee vastasi kaikkein eniten toiveitani luonteen puolesta. Tässä oli mukana myös hyvää tuuria, sillä myöhemmin selvisi, että Lee oli pentueensa ainoa uros, millä ei ollut ocd:tä. Leen neljä veljeä sairastui tähän  hyvin samoihin aikoihin koirien ollessa n. 7 kk, mikä oli todella harmillista.


Leen sukuja ja taustoja voit katsella  Myytin sivuilta.

Päivitys 13.10.2019

Lisäilin tuohon alle joitakin kuvia Leestä ja niistä näkee, kuinka hauskan harrastuskoiran olen Leestä saanutkaan. Sillä on ihanasti vähän puolivilli katse ja se suhtautuu elämään intohimoisesti. Se on minua kohtaan hyvin kuulolla ja haluaa tehdä aina oikein.
Se ei säädä eikä sählää. Se ei myöskään ääntele tehdessään, mutta osaa se haukkua; japaninpystykorva opetti sille, että kun ovikello soi, niin haukutaan. Se ei reagoi laukauksiin eikä muihinkaan elämän koviin ääniin.  Temperamentiltaan se on rauhallinen enkä ole siltä vielä korkean vireen juttuja edes kaivannutkaan. Se on kuitenkin ohjaajapehmeä ja sen kanssa saa olla tarkkana. Se myöskin jännittää jonkin verran vieraita ihmisiä, mikä näkyy ylitsepursuavana mielistelynä. 

Harrastuksia meillä on paljon. Niitä tukemassa on ollut alusta saakka monet naksuttelutuokiot ja jumpat tasapainotyynyillä sekä alustoilla. Pitkäselkäinen ja jalkainen koira piti saada ymmärtämään kehoansa ja Lee onkin aika näppärä käyttämään takapäätänsä. Se on myös rohkea kiipeilijä ja keikkuu mielellään korkealla. Agilityn jätin heti pois sen lajivalkikoimasta, sillä siitä on etua, kun koira ei tiedä agilitystä mitään. Putkeen se osaa mennä ihan rallytokon vuoksi, mutta ei sen enempää.

Leen isän puolelta tulee taipumuksia paimennukseen ja olemme käyneet muutaman kerran lampailla katsomassa syttyykö se hommaan. Sitä piti ensin kannustaa tulemaan rohkeasti lampaiden luo ja se tuntui tarvitsevan paljon tukea, että se lähti kiertämään lampaita. Ja kun se lähti, se liikkui rauhallisesti, piti lampaisiin hyvän etäisyyden ja siitä tuli ihan kylmät väreet, kun katsoin sen liikettä. Paimentelut on kuitenkin jääneet tähän, sillä meillä ei ole mahdollisuutta tehdä sitä säännöllisesti ja muut lajit vetävät enemmän puoleensa. Kiinnostavaa se kuitenkin oli ja olisi mukavaa päästä lampaille edes silloin tällöin.

Vesipelastuksessa Lee on lahjakas. Se on voimakas ja hyvä uimari, joka ui nopeasti eteenpäin. Se hyppää veneestä veteen hienosti ja ui pian luokseni rantaan.  Lee aloitti vesipelastuksen jo ihan pikkupentuna istumalla sylissäni veneessä ja nyt ollaan syksyllä 2019 siinä vaiheessa, että kesän treenit etenivät hyvin kokeisiin saakka. Kävimme elokuussa soveltuvuuskokeessa, minkä Lee läpäisi ja kilpaileminen aloitettiin alokasluokassa syyskuussa ykköstuloksen arvoisesti. Ensi kesänä on tarkoitus edetä avoimeen luokkaan ja toivon niin, että päästään säännöllisesti sitä treenaamaan. Todella kiva laji!

Pk-lajeista Lee on jäljestänyt niin metsällä kuin pellolla. Aloitimme jälkitreenit pellolla ja tehtiinkin paljon asioita fh-jälki mielessä, mutta metsäjälki toistaiseksi voitti. Metsäjäljellä Lee olisi täysin koevalmis ja viimeiset kaksi kuukautta on rakennettu sille täysien pisteiden janaa. Jäljestää se osaa ja kepitkin löytyy melko kivasti. Esineruuduissa Lee on tehnyt vasta helppoja juttuja ja kapeita kaistoja. Olen pyrkinyt luomaan sille onnistujan mielikuvaa ja esineet olivat ensimmäisenä treenikesänä isoja ja helppoja. Hakua Lee aloitti keväällä 2019 ja sitä on tarkoitus treenata sen verran, että etsintäkoe on mahdollista. Kaikkia muita etsintäkokeen osa-alueita Lee treenaa myös, joten tarkkuusruutu ja pudotettu kuuluu Leen maastotreeneihin.

Tokoa Leen kanssa on treenattu sen verran, että pääsimme Pohjois-hämeen kennelpiirin nuorten koirien rinkiin. Kaudelta 2019 Leellä on kolme kisastarttia alokasluokassa, joista viimeisin oli tokon sm-kisoissa Turussa. Ensi keväänä jatketaan avoimessa luokassa. Samoin rally-tokossa olemme tulleet valituksi tamskin rally-tokon valmennusryhmään ja tässä lajissa olemme edenneet kaiken aikaa kohti ylempiä luokkia.

Uusimpana juttuna meidän teeneihin on tullut koiratanssi ja htm. Tätä en osannut edes haaveilla, mutta nyt positiot ja ohjelmat ovat vieneet meidät täysin mukaansa. Kuman arvoinen tulos ensimmäisellä koekäynnillä kannusti jatkamaan avoimeen luokkaan, mikä poiki myös kuman. Nyt on tarkoitus treenata kaikessa rauhassa sivuaskeleita, peruutusta ja sitten kun taidot on kasassa, niin ilmo lähtee voittajaluokan kisaan. Miten tähän koiratanssiinkin me hurahdettiin?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti